in

Съжителството на куче с малко дете помага да справянето с екземи, твърди проучване

Кадър: Youtube/ Животни

Американски изследователи проследиха случаите на екзема при 789 деца, чиито родители имаха куче. Излагането на контакт с куче има „значителен защитен ефект“ срещу екзема. Те казаха, че разнообразните бактерии на кучетата могат да помогнат за развитието на имунната система на децата.

Притежаването на куче може да помогне на бъдещите ви деца – като намали риска от екзема, показват изследванията. Американски експерти проследиха случаите на екзема при почти 800 деца на възраст под две години и провериха дали родителите им държат куче на закрито по време на бременност или през първата година от раждането им, пишат в dailymail.

Излагането на контакт с куче изглежда има „значителен защитен ефект“ срещу развитието на екзема при деца, твърдят те. Екипът от Henry Ford Health в Детройт, Мичиган, каза, че разнообразните бактерии на кучетата могат да помогнат за развитието на имунната система на децата, предотвратявайки състоянието.

Екземата, която засяга до едно на всеки пет деца и един на всеки 10 възрастни, е възпалително състояние, което причинява сърбяща, суха и напукана кожа.

Експертите не знаят точната причина за това, но смятат, че може да е генетично и причинено от кожната бариера, която не работи правилно, позволявайки навлизането на алергени.

Излагането на бактерии през първите месеци след раждането може да помогне на детето да развие здрава имунна система, потенциално намалявайки възпалителни състояния като екзема, казаха изследователи.

Изследванията показват, че някои бактерии, които могат да обострят екземата по-късно в живота, всъщност могат да предотвратят възникването на състоянието, ако детето е било изложено на нея по-рано.

Няма лечение, но симптомите могат да изчезнат с възрастта на децата. Лекарите препоръчват използването на овлажнители за суха кожа и могат да предпишат локални кортикостероиди за намаляване на подуването и сърбежа по време на обостряния.

Предишни проучвания показват, че израстването с куче също може да помогне за предпазване на децата от развитие на астма, друго възпалително състояние, което е по-често при тези с екзема.

Най-новото изследване, публикувано в Journal of Allergy and Clinical Immunology , включва бременни жени, които трябва да родят между септември 2003 г. и декември 2007 г.

Лекарите проверяват децата си за екзема, когато са били на възраст от две до 10 години, за да оценят историята на състоянието им във времето.

Те бяха разделени на четири групи: тези, които никога не са го имали, имали са го на две години, но са били решени до 10, имали са го постоянно през двете възрасти и са го развили до 10-годишна възраст. Майките бяха интервюирани преди раждането и в края на проучването, за да се определи дали децата им са били изложени на кучета, докато са били в утробата и през първата си година.

Малко над една четвърт (26 процента) от бременните жени държат куче на закрито. Степента на екзема е била 22% на 2-годишна възраст и 21% на 10-годишна възраст.

Резултатите показват, че децата, чиито майки са имали куче наоколо, докато са били бременни и през първата си година, са имали значително по-малък риск от развитие на заболяването до двегодишна възраст.

Но ефектът не се наблюдава на 10-годишна възраст или при тези с персистираща екзема.

Д-р Ейми Ипен, експерт по алергии, който ръководи проучването, каза, че резултатите показват, че първата година от живота е „потенциално критичният прозорец“ за предотвратяване на екзема.

Пишейки в списанието, изследователите казаха: „Нашите данни предполагат, че пренаталното и ранното излагане на кучето има значителен защитен ефект върху развитието на екзема на или преди двегодишна възраст.

„Тъй като отглеждането на домашни любимци влияе върху микробния състав на червата на бебето, по-ниската честота на екзема при деца, изложени на кучета, може да бъде свързана с променено имунно развитие в ранния живот, предизвикано от излагане на микроби.

„От клинична гледна точка нашите открития предполагат, че пренаталното излагане на кучета може да предпази от ранна екзема.“

Те признаха, че не могат да докажат, че излагането на куче стои зад по-ниските нива, тъй като проучването е чисто наблюдателно.

Родителите с алергични заболявания могат да избягват да имат домашни любимци, което да повлияе на резултатите.

Изследователите също така не успяха да разберат дали е важно да имате куче по време на бременност или през първата година на детето, тъй като повечето двойки държат кучетата си след раждането на бебето.

По публикацията работи: Силвана Димитрова

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/