Категории: АкцентиВарна

Георги Костов: За да получите безвъзмездни средства за соларни системи е необходимо професионален подход. Какви са рисковете?

Реклама

Повечето заинтересувани от ВЕИ са наясно с общественото обсъждане на двете мерки по програмите от плана NextGenerationEU. Накратко дават се пари на домакинствата до 15 хил. лв. за ВЕИ за собствени нужди. В текущата публикация ще разгледаме мярката за домакинствата.

Подробна информация може да намерите тук.

Както всяка програма и тези двете имат характерни особености, които са в контекста на целите и методиката им. Много заинтересовани страни обаче пренебрегват тези особености и навлизат в сферата неподготвени и крайния резултат в най-добрия случай е загуба на време. За да ви спестим главоблъсканицата ще дадем практически насоки, какво реално трябва да се случи, за да имате успешен проект.

Относно: BG-RRP-4.026 – Подкрепа за енергия от възобновяеми източници за домакинствата – Покана 1

Първото и основно нещо, което е необходимо да съблюдавате са сроковете. Те се разделят на два – преди публикуване и след публикуване на обявата за безвъзмездно финансиране. 

  1. Към момента на подаване задължително условие за допустимост за кандидастване е в жилището да  се ползва неефективен източник на топлинна енергия (печка, котел, камина и др.)

Това е едно от интересните условия в програмата и неговото доказване!

Преди публикуване:

  1. Необходимо е да подадете Уведомление до оператора на мрежата, към която е присъединен вашият обект. В 14-дневен срок от получаване на уведомлението ви, операторът предоставя допълнително споразумение към Договора за достъп и пренос на енергия, в което се посочват техническите изисквания към схемата на свързване на фотоволтаичната система към електрическата уредба, и се регламентират правата и задълженията на страните, с цел гарантиране сигурността на електроенергийната система, и недопускане постъпване на електрическата енергия и смущения в мрежата. Допълнителното споразумение се сключва преди издаване на разрешение за строеж на енергийния обект, като в този случай становище за присъединяване не се издава.

Това е условие, на което може да отговаряте, а може и да не отговаряте. Самостоятелното подаване на такова заявление е груба грешка, поради спецификата на изискуемата информация. Тоест възможно е да не получите отговор или да получите искане за допълнителни документи и разяснения.

  1. След като се сдобиете с допълнителното споразумение към Договора за достъп и пренос на енергия е необходимо да се обърнете към инженер-конструктор и/или електроинженер, които трябва да подготвят чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението на изискванията, посочени от съответното енергоразпределително дружество.

Тук е изключително спорно точно какво ви трябва. В чл. 147, ал. 2 от Закона за устройство на територията е поставено изискване за този вид строежи да се представят становища на инженер-конструктор и/или електроинженер с чертежи, схеми, изчисления и указания за изпълнението им. Във всеки случай е необходимо идеен и технически проект от по възможност и от двата вида инженери.

  1. Докато очаквате издаването на предходните документи е добре да набавите оферта за доставка и монтаж на инсталацията или системата, съдържаща:
  • ценовите параметри на доставката и монтажа и;
  • данни за техническите параметри на инсталацията / системата, отговарящи на минималните изисквания, посочени в Условията за кандидатстване или по-добри от тях.

Тук е изключително важно да сте наясно, че доставчикът ви трябва да присъства в националният регистър АУЕР.

Ако успеете да се справите с тези задачи преди обявяването на процедурата имате реален шанс да бъдете одобрени.

След публикуване:

Необходимо е да попълните апликационата форма в системата според изискванията на програмата и да приложите документите прилежно. Да подготвите всички допълнителни документи и декларации. Препоръчвам Ви да имате личен електронен подпис.

Ако се нуждаете от професионална консултация и действия фирма Смарт Хоум Сис ООД има опит в ЕС проектите над 5 години и следните възможности:

  • Професионален консултант по ЕС проекти;
  • Юрист специализиран за работа с енергоразпределителните дружества;
  • Електроинженер регистриран в АУЕР;
  • Инженер – конструктор;

Актуализация към 12.01.2023 г. : Във връзка с приетите промени по ЗУТ  разрешителният режим се променя на уведомителен. Тоест необходимата документация остава същата, но не се изисква разрешение от общините, а само уведомяването им. 

Ние подготвяме проектното предложение изцяло след първоначален оглед на обекти само за област Варна. За контакти 0886738444 – Георги Костов – Управител или на office@smarthomesys.eu smarthomesys.eu

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 14 минути

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 18 минути

Честит празник, България:116 години независимост

На 22 септември честваме на 116-ата годишнина от обявяването на Независимостта на България. На 22…

преди 20 минути

Навършват се 103 години от смъртта на Иван Вазов

Днес, на 22 септември се навършват 103 години от смъртта на Иван Вазов. Сърцето на…

преди 23 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Днес, на 22 септември православната църква почита Св. свщмчк Фока, еп. Синопийски. Св. прор. Йона.…

преди 27 минути

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 3 часа