Категории: Любопитно

5 полезни съвета: Как да превключим по-лесно от празниците към работата?

Реклама

След сезона на партитата и еуфорията около празненствата на Коледа и Нова година, връщането на работа през януари може да бъде изключително трудно, дори и за най-позитивните сред нас.

Времето е сиво и влажно, може да изглежда, че няма какво да очакваме с нетърпение. Много от нас биха предпочели да седнат на дивана и да гледат празнични филми, вместо да се върнат към работния процес и сивото ежедневие.

Ако смятате, че връщането на работа е трудно, има няколко неща, които можете да направите, за да подобрите настроението си и да направите прехода по-лесен.

1. Създайте си рутина

За мнозина периодът между Коледа и Нова година е нещо като черна дупка – всъщност не знаете колко е часът, какво правите или защо ядете сарми и руска салата за закуска.

След такъв възхитително муден период, връщането на работа може да бъде известен шок за организма ни – ето защо Лесли Купър, консултант по благосъстоянието и основател на WorkingWell, препоръчва установяването на солидна рутина от самото начало, пише Independent.

Тя препоръчва да разчупите деня с упражнения, както и: „Правете редовни почивки – поне 10 минути на всеки 90-120 минути – планирайте социално време, което можете да очаквате с нетърпение след работа, поне 15 минути време за почивка в края на деня и всякакви други дейности, които служат за създаване на известна дистанция между натиска на работата и всичко останало.

2. Настройте се предварително от предната вечер

„Изграждането на навика да настройвате настроението си още от предната вечер може да създаде много по-оптимистично мислене и да ни улесни в новата работна година“, казва експертът Таз Торнтън.

„Всяка вечер, точно преди да заспя, настройвам настроението си за предстоящия ден. Използвам малка мантра, за да кажа колко съм благодарен за часовете сън, които тялото ми е на път да получи, като признавам, че това ще бъде идеалното време за нулиране на ума, тялото и духа ми, така че ще се събудя, чувствайки се освежен, радостен и готов за един страхотен ден.

3. Фокусирайте се върху настоящето

Това може да бъде много рефлексивно време от годината, тъй като си спомняме какво се е  случило през изминалата година и определяме намеренията си за новата. Колкото и полезно да е това, обаче може да стане доста поразително. В тази връзка учителят по медитация Джилиан Макмайкъл препоръчва да се съсредоточите върху настоящето.

„Повечето от нас прекарват времето си, фокусирайки се върху миналото или бъдещето, но много рядко в настоящия момент“, обяснява Макмайкъл. „Но когато се съсредоточим върху тук и сега – което е единственото време, върху което трябва да се съсредоточим – забравяме за минали разочарования и вместо това можем да пренастроим ума си, за да се съсредоточим върху настоящия момент.

„Когато правим това, изпитваме чувство на щастие, удовлетворение и дълбока, дълготрайна радост.“

4. Работете върху режима на съня си

Не е тайна, че добрият нощен сън ще ви накара да се почувствате по-енергични, позитивни и продуктивни. Но със задаващия се стрес през януари може да се усети недостъпен.

„Тъй като вечерите остават тъмни, може да коригирате графика си за сън и да заспите няколко часа по-рано вечер и да се събудите няколко часа по-рано сутринта“, съветва Мартин Сийли, експерт по съня.

„Трябва също така да се уверите, че вашата спалня е спокоен, релаксиращ и удобен оазис, който ви насърчава да се насладите на спокоен нощен сън“, допълва той. Според него това може да включва и премахване на всякаква техника от вашата спалня.

5. Прегърнете сивите усещания след приключването на празниците и връщането към работата

Въпреки че има много неща, които можете да направите, за да направите връщането си на работа по-позитивно, д-р Лиза Търнър, експерт по възстановяване от травми, също препоръчва да приемете всички сиви чувства, които може да имате, след приключването на празниците.

„Токсичната позитивност ни кара да отхвърляме негативните емоции. Нищо лошо не се случва, защото имате лошо предчувствие. Отрицателните ви емоции са начин да ви кажат, ако нещо не е добър вариант за вас, или конкретен избор или действие не е идеално, или да ви уведомим, че някой преминава границата“, обяснява тя.

„Така че вместо да отричате това, което чувствате, прегърнете всички чувства. Важно е да изпитате всички емоции.”

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 13 часа

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 13 часа

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 13 часа

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 15 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 15 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 16 часа