Категории: Варна

Апелативният съд във Варна: 15-години затвор за мъж, задушил болната си жена си с хавлиена кърпа

Реклама

Апелативен съд – Варна увеличи на 15 години наказанието на мъж, убил съпругата си, която се намирала в безпомощно състояние. Престъплението е извършено в гр. Смядово на 16.12.2020 г. С решението си въззивната инстанция измени присъда на Шуменския окръжен съд, с която 77-годишният мъж е бил осъден на 12 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим.

Делото е за втори път пред Варненския апелативен съд, след като друг състав го бе върнал на първата инстанция за повторно разглеждане.

Пенчо С. имал граждански брак с починалата Корнелия И. Двамата се разделили, но през 2020 г. претърпеният от жената инсулт наложил те отново да заживеят заедно и мъжът да се грижи за нея. Пенчо изпитвал трудности и болната трябвало да бъде настанена в хоспис. Вечерта преди това да стане, той не могъл да заспи от стенанията на съпругата си. Притиснал продължително лицето на 74-годишната си спътница с хавлиена кърпа. Заради уврежданията от инсулта, възможностите на жената за самозащита и съпротива били ограничени. Съдебномедицинската експертиза установила, че смъртта й е причинена от механична асфиксия.

Извършената съдебна психиатрично-психологична експертиза изключила душевно заболяване у подсъдимия, но констатирала дистрес, вследствие на натрупаната умора от обгрижването на болната съпруга. Подсъдимият признава извършеното, но твърди, че не го е направил умишлено.

Държавното обвинение протестира присъдата на Шуменския окръжен съд като поиска увеличаване на наказанието. Представителят на Апелативната прокуратура изтъкна, че убийството е извършено хладнокръвно, насочено срещу болен и безпомощен човек. Подсъдимият също обжалва, с доводи за напреднала възраст, влошено здраве и чисто съдебно минало.

Апелативният съд обърна внимание, че в нито една фаза на производството по делото подсъдимият не е показал искрено разкаяние за стореното. Решението акцентира на това, че Пенчо С. е лишил от живот своята съпруга. Макар да е бил разделен с нея, тя се е грижела за него. Липсата на съжаление за извършеното се взема предвид при преценката за характера на дееца, който пък предопределя оптималното постигане на целите на наказанието. В този случай няма многобройни или изключителни облекчаващи вината обстоятелства, които да налагат санкция под определения минимум.

Въззивният съд счита, че наказание в минимално предвидения от законодателя размер – 15 години лишаване от свобода –удовлетворява критериите за справедливост. Така ще се постигнат и целите в Наказателния кодекс: деецът да осъзнае необходимостта от спазване на закона и етичните правила за поведение, а санкцията да въздейства предупредително и възпитателно на другите членове на обществото.
Решението на Апелативен съд – Варна може да се обжалва и протестира пред ВКС.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Силно земетресение удари Халкидики

Земетресение с магнитуд 4.9 по скалата на Рихтер е регистрирано в района на полуостров Халкидики…

преди 46 секунди

Слави Трифонов влиза в играта. Иска да става депутат

Слави Трифонов ще води листата на “Има такъв народ” (ИТН) в 25 Многомандатен избирателен район…

преди 19 минути

Какво ще бъде времето в понеделник

Утре ще бъде предимно слънчево. Временни увеличения на облачността ще има над Източна България. Максималните…

преди един час

Тежка катастрофа на оживен булевард

Автомобил катастрофира снощи на столичните булеварди „Тодор Александров” и "Константин Величков”.  Сигнал е подаден в…

преди един час

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди 3 часа

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди 3 часа