Категории: България

Българските лекари с апел към народа: Спрете да посягате на медиците, няма да има кой да Ви лекува

Реклама

Българският лекарски съюз (БЛС) изразява безусловната си подкрепа към нападнатия и пребит от неизвестно лице колега, работещ в Спешна помощ – Враца, както и зад всички медици от Спешния център в града, се казва в позиция на съсловната организация, изпратена до медиите. БЛС категорично се противопоставя срещу всякаква форма на агресия и се ангажира с юридическа защита на всеки лекар, подложен на вербална или физическа агресия.

За съжаление, след инцидента отпреди дни, който беше широко обсъждан в медийното пространство и при който след тежка катастрофа край Враца загина тригодишно дете, агресията към спешните медици в града ескалира, пишат от организацията. Според БЛС това не е случайно, защото „отново за виновен индиректно беше посочен медицинският екип, отзовал се на място“.

Искаме ясно да заявим, че при установяване на нарушение или доказване на вина е важно да има наказани и всеки трябва да понесе последствията от своите действия, но се обявяваме категорично против изместването на фокуса при подобни случаи и индиректното внушаване на вина, се казва в позицията на БЛС.

От организацията припомнят изнесените в публичното пространство факти, свързани с инцидента край Враца, при който загина тригодишно дете. Позицията на БЛС е, че спешният медицински екип е действал своевременно и професионално, дори в извънработното си време. Не са налице доказателства за неадекватни действия от тяхна страна, въпреки дадената положителна проба за алкохол от д-р Диана Димова, пишат от съсловната организация.

Фактите говорят, но в общественото пространство най-силно се чуват именно обвиненията за употреба на алкохол. На заден план остава въпросът каква е истинската причина за фаталния край на трагичния инцидент: катастрофата или неадекватно оказана медицинска помощ, допълват от БЛС.

Според лекарската организация изместването на фокуса върху въпроса: “Употребила ли е алкохол д-р Димова?” индиректно внушава вина на медика за случилото се, но и нещо много по-страшно – поставя лекарите под прицела на гнева на цялото общество. Резултатът е налице: вчера още един наш колега стана жертва на физическа агресия, пише в позицията.

Лекарите допълват, че всичко това се случва на фона на острия недостиг на кадри в сектора, крепящата се на работещи пенсионери система, огромното натоварване, отговорност и напрежение, на което са подложени българските лекари ежедневно.

БЛС апелира: „Спрете да посягате на медиците! Пазете ги, защото скоро няма да има кой да Ви лекува!“

Както БТА информира, мъж, работещ към Спешния център във Враца, е бил нападнат и бит в късния следобед на 13 януари, пред дома си. На 37 годишния мъж са нанесени удари с юмруци в областта на лицето и главата. Той е получил разкъсно-контузни рани и хематоми. Приет е в хирургичното отделение на Врачанската многопрофилна болница.

На 10 януари, в тежка катастрофа на пътя Враца-Криводол, загина тригодишно дете. Спешните медици, отзовали се на мястото, са констатирали смъртта на детето. Проба с дрегер на лекарката, която е отишла на сигнала за инцидента, е била положителна за алкохол, стана ясно на следващия ден. По искане на Окръжната прокуратура във Враца „Медицински надзор“ ще извърши проверка в Спешния център в града.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев коментира пред журналисти, че по негова информация екипите на Бърза помощ са дошли навреме и са реагирали адекватно.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

17 пияни и 18 дрогирани шофьори са изловени само за ден у нас

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 10 минути

Убиха ключов лидер от „Хизбула“

Стана ясно, че при израелски удар по Бейрут на 3 октомври, е загинал ръководителят на…

преди 32 минути

Десетки тигри, лъвове и пантера хванаха птичи грип и починаха в зоопаркове във Виетнам

Държавната медия VNExpress цитира пазач в зоологическата градина Vuon Xoai в град Bien Hoa, който…

преди 42 минути

Навършват се 50 години от първата копка на АМ „Хемус“: Кога ще я довършат?

Днес (4 октомври 2024 г.) отбелязваме 50 години от първата копка за изграждане на автомагистрала…

преди 55 минути

Жена с кауза влезе в битката за кмет на район „Приморски“

Адвокат Людмила Колева е кандидатът на ГЕРБ за кмет на варненския район „Приморски“. Ангажирана е…

преди 2 часа

Нито един от българските граждани в Иран не е пожелал да се евакуира, обяви Димитър Главчев

По думите на служебния премиер Димитър Главчев нито един от българските граждани в Иран не…

преди 3 часа