Категории: България

Иван Демерджиев с коментар по темата “Шенген“. Кога най-скоро е възможно приемането ни там?

Реклама

Вътрешният министър Иван Демерджиев беше на среща с министърът по миграцията и убежището на Гърция – Нотис Митарачи. По неговите думи, тази среща го е довела до мисълта, че може да бъда оптимист във връзка с темата и по процеса по приемането ни в Шенген, който не можа да приключи в края на миналата година.

Той ще бъде финализиран в началото на втората половина на тази година. Това каза след среща с министъра по миграцията и убежището на Гърция Нотис Митарачи. От ЕК и ЕС трябва да получим повече солидарност в борбата ни с нелегалната миграция, както финансово, така и с всички други ресурси.

По думите му България прави правилните стъпки и те се оценяват. „В контекста на разговорите ни с Австрия през идната седмица, съм оптимист, че процесът ще има успешен завършек. С гръцкия ми колега обсъдихме и начините, по които трябва да бъдат опазени външните граници на ЕС. Постигнахме единомислие и смятаме, че ЕК трябва да подкрепя държавите ни. Фокусът по опазването на границите трябва да се засили и да има по-силна солидарност от страна на ЕС и останалите държави членки. Ще използваме форумите, посветени на миграцията, за да ангажираме вниманието на ЕК и ЕС и да получим повече солидарност в борбата ни с нелегалната миграция, както финансово, така и с всички други ресурси. Така ще изградим надеждни технически съоръжения и да пазим границите на Съюза. За това диалогът с Турция е ключов, ние смятаме, че можем да бъдем посредник между ЕС и Турция“, заяви той.

От своя страна Нотис Митарачи сподели, че Гърция и България поддържа чудесно двустранно сътрудничество. „Обсъдихме предизвикателствата пред двете страни, свързани с незаконната миграция, като членки, които географски са разположени на външната граница на ЕС. Имаме нужда от стриктна и ефективна рамка за охрана на външните граници, но също и от система на ефективна солидарност за държавите членки на първа линия. Охраната на външните граници е единственият начин да се намалят вторичните мигрантски потоци към ЕС. Готови сме да подкрепим България в обсъждането на мерки. Приемането на България и Румъния е важно не само за ЕС, но за Гърция в частност“, посочи той.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 10 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 10 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 10 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 11 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 11 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 11 часа