Категории: Варна

Ръководството на ПП – Варна разкритикува управлението на града (ВИДЕО)

Реклама

Днес “Продължаваме Промяната“ – Варна даде пресконференция, по време на която бяха обсъдени теми, свързани с ТЕЦ Варна, Международен панаир Пловдив, “дупката” и други. Това беше и първата пресконференция за тази година от “Продължаваме Промяната“.

Други конкретни теми, касаещи жителите на Варна бяха свързани с кампуса на математическата гимназия, който се обещава, че ще бъде завършен от 2017 г., библиотеката въпроса със синята зона. По думите на Даниел Лорер, ТЕЦ Варна дължи на Булгаргаз 37 млн. лв. „На нас ни се струва, че Булгаргаз и новото му ръководство не прави достатъчно усилия, за да се съберат тези пари“, каза Лорер.

„През март месец 2022 г. Булгаргаз изпраща сметка към ТЕЦ Варна, като те потвърждават тази висока сума, след което обаче цялата сума не се изплаща и ТЕЦ Варна остава да дължи още 37 и половина милиона“, казва още той. По неговите думи, сега делото ще се гледа по общ ред. „Това е сигналът, с който ние запознахме ДАНС“, казва още Лорер.

Кирил Симеонов подхвана темата за „дупката“ в центъра на Варна. Той припомни, че през 2016 година, по предложение на кмета Портних, ОбС с гласовете на ГЕРБ, ДПС гласува Община Варна да придобие т.. нар. „дупка“ за космическата сума от 43 млн. лв.

„Тук трябва да отбележим няколко факта. През 2012 г. министър Дянков каза, че г-н Гергов иска 20 млн. за въпросната „дупка“, което е изключително висока цена според него. През 2015 г. според счетоводните баланси на ЦУМ Варна, стойността на земята е 7,8 млн. През 2016 г. има още едно експертно оценяване – за 9,4 млн. лв. И всичко това, за да се стигне стойността от 43 млн. лв. Как се стига до тази стойност? По поръчка на общината независими експерти оценяват тези 43 млн. лв. на базата на някакво хипотетично инвестиционно намерение. Разясниха, че там може да има 4-етажна сграда с магазини, офиси, със 700 паркоместа и затова тази стойност е 43 милиона. А сега ние разбираме, че те нямат намерение да реализират такова инвестиционно намерение, а искат да направят площад с паметник на Кирил и Методий. В това няма нищо лошо, но въпросът е, че при такова положение тази стойност е изключително завишена“, категоричен е Симеонов.

По темата за сегашната ситуация с връчването на третия мандат, от ПП казаха, че ще участват на лидерската среща, защото ясно са заявили, че е изключително важно да има работещо правителство. Даниел Лорер каза и следното: „По дадени теми имаме сериозна доза разбирателство с БСП, а по темата за изборния кодекс имаме различния, но това няма да ни спре да направим тази среща. Президентството е преценило, че БСП е по-добрия избор“.

На въпроса дали от партията смятат, че мандата на сегашния парламент ще бъде достатъчен да се изпълнят целите на Плана за възстановяване, Лорер подчерта, че е притеснен за него и, че най-вероятно няма да успеем да приложим всички закони. „Най-приоритетни са тези закони, свързани с правната реформа“, каза още той. „ГЕРБ казват „нещо е важно“, но после то не се случва. Става „да“ на думи, а „не“ на практика това е тяхната стратегия“, допълни още Лорер. Според него националните избори ще бъдат добра тренировка за местните избори На въпроса дали вече “тренировките“ не са станали прекалено много, Лорер каза: “Твърде много тренировка и малко практика, така е“.

По темата, свързана с магистрала „Хемус“ Кирил Симеонов коментира, че сме чули много оправдания. През 2012 г. ни беше обещано от тогавашния министър на регионалното развитие и благоустройството на ГЕРБ  Лиляна Павлова, че през 2012 магистралата ще бъде готова. През същата година същия министър каза, че ще е готова до 2022 г. Моят въпрос е защо тя не беше завършена?

Във връзка с бюджета на Варна, Благомир Коцев коментира, че те са получили някои нападки заради това, че бюджета на общината е бил ограничен и частично спрян през април 2022г. Тогава общ съвет Варна гласува правото си да вземе 95 млн. заем. Варна е град, който се презастроява. Важните големи проекти в града не са се случвали, такива като тези свързани с паркингите, математическата гимназия, проект който се обещава от 2017г, проекти свързани с библиотеката и тн. Той зададе въпроса защо няма прозрачност в управлението на синята зона – какви приходи има тя. “Това , че наливаме пари в една пробита каца и че продължаваме да имаме кредити е признак за лошо управление допълни“, още той. “Ние искаме да видим прозрачност в управлението.“

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Мъж, шофирал с 3,43 промила алкохол, отива на съд

Софийска районна прокуратура предаде на съд мъж, шофирал с 3,43 промила алкохол в кръвта. Прокурор…

преди 6 минути

Ще изграждат нова сграда за спорт и танци в Хуманитарната гимназия във Варна

Ще бъде изградена нова сграда за спорт и танци за над 3 млн. лв. в…

преди 31 минути

Ако изборите бяха днес: 6 партии влизат в НС според „Маркет Линкс“

Изследване на социологическата агенция "Маркет ЛИНКС" показва кои политически формации биха влезли в 51-ото Народно…

преди 52 минути

20-годишен шуменец е с опасност за живота след тежък инцидент с мотор

От пресцентъра на ОДМВР-Шумен съобщават за медия "Нова Варна", че е настъпил тежък инцидент с…

преди един час

Инцидент с влака Варна – Шумен: Дим започнал да излиза изпод вагон

От пресцентъра на шуменската полиция съобщават за медия "Нова Варна", че на шест сигнала за…

преди един час

Машина в автобус във Варна направи нещо невиждано

Машина за билети и зареждане на карти в автобус във Варна започна да "обстрелва" пътниците…

преди един час