Категории: Варна

Интервю с 15-годишното момиче от Варна, грабнало награда в Тайланд с представяне на Варненска Лазарска носия (СНИМКИ)

Реклама

Божана Атанасова от Варна е само на 15 години и вече има множество награди от световни конкурси. През месец декември варненката взе участие в световен конкурс, преведен в Тайланд. Състезателите премериха сили в няколко категории. Божана от Варна взе призови места във всички категории. Екипът на медия „Нова Варна“ се свърза с Божана и нейните родители, за да научи повече за участието й в конкурса, както и за нейните цели и мечти. Божана разказа какви са нейните хобита и как е започнала да се занимава с моделство и музика. Младата Божана мечтая е продължи да се развива в музиката, както и някой ден да стане архитект.

От 12-ти до 21-ви декември 2022 година в Патая и Бангкок, Тайланд, се проведе световният конкурс „Kids Star International”. Претендентите за награди от цял свят се състезаваха в няколко категории: представяне на талант; фотосесия в бански костюм, фотосесия в национален костюм, представяне на ежедневно облекло, бански костюми и вечерни тоалети.

Божана Атанасова от гр. Варна представи достойно България като взе призови места във всички категории, сред огромната конкуренция от подготвени участници. Божана изправи на крака публиката с професионалното си изпълнение на песента „Mary, did you know“ на 3 езика – френски, български и английски.

Тя зае и първите места в категории „позиране в бански костюм“, „представяне на вечерен тоалет и най-добър вечерен тоалет“, както и 1-ва награда за цялостно представяне. В категория „представяне на национален костюм“, за първи път в историята на конкурса, и на конкурсите в Азия, българска носия се класира в челната 3-ка. Божана представи Варненска Лазарска носия по уникален начин и зае престижното 3-то място в конкуренция с уникални атрактивни национални костюми. В категория „талант“, Божана отново за 1-вото място, и то в класацията на гласуване от самите участници /friendship награда/.

Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова

Награди от конкурс „Kids Star International”, Pattaya, Thailand, декември 2022:

3-та награда за представяне на национален костюм; 2-ро място – талант; 1-ва награда за гласуване между участниците за талант / наричат наградата „дружба“ / friendship//, 1-во място за позиране във фотосесия – категория бански костюм, 1-во място за представяне на вечерен тоалет и най-добър вечерен тоалет, 2-ра подгласничка /с равен брой точки с Молдова/ и 1-ва награда за цялостно представяне.

Награди от международни конкурси за модели, фотомодели и таланти за 2022 г. – 5 Grand Prix, 8 златни медала Награди от международния конкурс “Little miss Galaxy”, Dubai, 2021: Титла “Little miss Galaxy”, награда “Best Talent” за най-добро изпълнение. Титла „Малка мис България“ на националния конкурс за даровити красиви деца “Little miss Bulgaria”2020.

Награди от международния конкурс „Little miss Planet”, юли 2022, Елените, България: Титла „Little miss Planet”, Grand Prix за цялостно представяне; награда за най-добър талант и изпълнение. Награди от световния конкурс “Little Model Earth”, Zanzibar, Tanzania м.май 2022. Super Grand Prix награда за цялостно представяне, Титла “Little model Earth” Награда “BEST Talent”. Награди от международни и национални конкурси за певческо изкуство за 2022 г: 2 Grand Prix, 11 златни медала, 3 сребърни и 2 бронзови.

Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова
Снимка: М. Атанасова

Медия „Нова Варна“ се свърза с талантливата млада Божана и нейните родители.

Въпроси към родителите:

1.От колко годишна Божана се интересува от конкурси? Участвала ли е в други преди „Kids Star International”?

„Божана се занимава с музика от 2-годишна възраст. Тъй като забелязахме нейната музикалност, я записахме в група за музикални занимания за малки деца по метода “Орф-Шулверк”. В течение на годините тя продължи своите музикални занимания като започна да посещава и уроци по пиано и солфеж. Бе приета като солистка в ДВА “Сребърни звънчета”, както и да работи индивидуално с музикален педагог. Божана е носител на множество награди от конкурси за певческо и инструментално изкуство-златни, сребърни и бронзови медали, купи, статуетки, плакети.

За по-доброто й присъствие на сцената, както и за по-добра стойка и самочувствие, започна да посещава курсове за модели и курсове за актьорско майсторство. През 2018 г. спечели няколко титли на международни конкурси за талантливи даровити деца. През 2020 г. стана Малка Мис България. Титлата й даде право и покана за участие в престижните международни конкурси. Божана е “Little miss Galaxy 2021”- Дубай, ”Little model Earth 2022”- Занзибар, Танзания, откъдето се върна с наградата Super Grand Prix”; ”Little miss Planet 2022” – Елените, България (Grand Prix за цялостно представяне); спечели призови места във всички категории на престижния световен конкурс “Kids Star International 2022”, който се проведе през декември 2022 г. в Патая и Бангкок, Тайланд“.

2. Божана сама ли започна да се интересува от участие в конкурси? Като родители допринесли ли сте за интереса й към това начинание?

„Стана като естествено продължение на развитието на талантите й, и разбира се, винаги е получавала безусловната ни подкрепа и радост от успехите й. Изключително горди сме с Божана, защото тя се разви много като артист и представя достойно България на високи международни сцени“.

3. Разбрахме, че Божана е изпълнила песен на три езика. Как едно момиче на 15 години се е сдобило с желание за изучаване на езици още от толкова крехка възраст?

„Божана учи английски от детската градина, има покрити няколко езикови нива. В училище учи испански, а сега, вече в IV ЕГ, продължава семейната традиция и учи в профил френски и испански език, а допълнително е в клас по китайски език. Божана е пълна отличничка и завърши 7 клас с награда за пълно отличие“.

4. Бихте ли разказали малко повече за носията, която е представила Божана на конкурса? Откъде се сдобихте с нея и каква е историята й?

„Божана представи Варненска Лазарска носия, изключително красива и пъстра, цялата в бродерии и с много красив аксесоар за главата, автентични пафти… Много сме горди, защото за първи път, на конкурс в Азия, български национален костюм се класира на финал, и то в челната тройка сред огромна конкуренция от атрактивни национални костюми от цял свят. Дължим тази победа на Божана, която представи блестящо носията от нашия, варненски край“.

Въпроси към Божана:

1. Би ли разказала нещо повече за себе си? Какви са интересите ти извън снимането? Какви са твоите хобита? Кои са любимите ти предмети в училище? Как успяваш да съчетаеш училището с ангажиментите ти, свързани с фотосесиите и конкурсите? Как съучениците ти възприемат успехите ти? Какви са целите и мечтите ти?

„Занимавам се с музика от 2-годишна възраст. Музиката е моето вдъхновение и страст. Винаги съм си мечтала музиката да остане част от живота ми завинаги, да завърша амплоато си като артист, а като професионална реализация, виждам себе си като архитект. Моето хоби са изкуствата: поп и джаз пеене, в инструменталния жанр: пиано и отскоро – китара, както и рисуване (мои картини са били излагани във Варненската Художествена галерия). Любимите ми предмети са езиците, на първо място. Много обичам и литературата, особено българска класическа художествена литература, както и да чета биографични книги за живота на музикални звезди и изпълнители и артисти. Често ги чета в оригинал, на английски език.

Увличам се и по география, история и математика. Успявам да съчетавам ангажиментите си – изпълнения, студийни записи, репетиции, участия в конкурси, фотосесии, ревюта, с натоварената си програма в училище, с много добра организация. Невинаги е лесно, но затова пък, удовлетворението от това, че усилията ми са били оценени високо, е вълнуващо.

Приятелите ми ме поздравяват за успехите ми и се радват за мен. Целите и мечтите ми са да продължа да се занимавам с музика и изкуства, да се реализирам професионално като архитект, за да творя и да направя една идея по-красив света ни“, каза младата Божана пред медия „Нова Варна“.

През тази година Божана ще участва в редица конкурси за вокално и инструментално изкуство. Има официални покани за участие в международни конкурси за вокално и инструментално изкуство в: Охрид-Македония ,в Малта, Израел, Венеция-Италия и много други.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Нито един от българските граждани в Иран не е пожелал да се евакуира, обяви Димитър Главчев

По думите на служебния премиер Димитър Главчев нито един от българските граждани в Иран не…

преди 27 минути

Служители на ГДНП и НАП разкриха схема за избягване плащането на данъчни задължения

От Националната агенция за приходите съобщават за медия "Нова Варна", че служители на ГДНП и…

преди 33 минути

Студен атмосферен фронт преминава през България на 5 октомври

От НИМХ прогнозират, че преминаващ студен атмосферен фронт ще донесе облачно време и значителни валежи…

преди 38 минути

Президентът обяви има ли пряка заплаха за България от конфликта в Близкия Изток и риск от терористични атаки

Припомняме, че президентът Румен Радев свика заседание на Консултативния съвет за национална сигурност (КСНС), на…

преди 46 минути

Македонският премиер: Гоце Делчев е титан на Македония. Нека България каже колко песни има за него

Министър-председателят на Република Северна Македония (РСМ) засегна темата за общата история на България и неговата…

преди 58 минути

Върховният лидер на Иран призова за обединение на мюсюлманските страни

Ракетната атака на Иран срещу Израел е "законна", заяви върховният ирански лидер аятолах Али Хаменей.…

преди един час