Категории: България

Работна среща между президента и ЦИК решава коя е възможната дата за изборите (ВИДЕО)

Реклама

Започна работната среща между българския държавен глава Румен Радев и представители на ръководството на ЦИК. Тя се провежда на „Дондуков“. Президентът заяви, че на срещата ще бъдат обсъдени най-вече организационно-техническата подготовка. Президентът помоли за нужното взаимодействие със изпълнителната власт и мин на електронното управление и напомни колко важно е нужното оповестяване на процесите.

 

По информация на печатницата на БНБ има срок от 50 календарни дни като количество от 50 хил. ролки Камелия Ненкова – председател на ЦИК. Това се случва само няколко часа, след като президентът получи папката с неизпълнения трети мандат от БСП. Прогнозите до момента са, че вотът трябва да се проведе или на 26 март, или на 2 април. Смяната на часовото време също ще повлияе, тъй като техниците подготвят машините в машинен склад, тъй като ако те не се доставят на 26 март, изборния ден няма да може да стартира и да се изчака един час за да открие деня за машинно гласуване.

 Надявам се да избегнем всички грешки, свързани с протоколите, тъй като това е част от недоверието ,което се създава у хората спрямо изборния процес. Според президента усилията трябва да се фокусират върху указанията и обучението на членовете на секционните избирателни комисии, най-вече по отчитането на двата вида гласуване. „Да избегнем, по възможност, всички тези грешки, надписвания и дописвания по протоколите. Да сведем това до минимум”, настоя той.

„По отношение на сроковете за доставка беше посочено, че хартията вече е поръчана като най-ранната доставка може да се определи 27 февруари – 5 март. Оттам нататък се посочва, че за разролването на тази хартия са необходими 50 календарни дни. Те са свързани със заявените от нас 30 000 ролки, но мисля, че за предстоящи избори ще е необходимо по-малко количество. И количество от порядъка на 15 – 20 хиляди ролки биха позволили да има във всяка машина по една ролка и една резервна“ ,допълни още тя.

По нейните думи датата 26 март е рискова дата, но ако говорим за следващата дата – 2 април е по-подходяща с огледа на доставката на хартията.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще промени ли ремонтът през местност „Боровец“ маршрута и разписанието на автобус № 46?

Ремонтът през местност „Боровец“ няма да промени маршрута и разписанието на автобус № 46 на…

преди 3 часа

Голям грях в Айтос: Изхвърлиха новородено бебе до кофи за боклук

Стана ясно, че новородено бебе е било изхвърлено до кофи за боклук в Айтос. Сигнал…

преди 3 часа

Спортни звезди вдъхновиха децата в детска градина във Варна по време на Седмица на спорта

През изминалата седмица ДГ №30 "Синчец"- гр. Варна реализира събитие по повод Европейския ден на…

преди 3 часа

Иван Илчев: Добре би било и площадът, и катедралата да се преименуват от „Св. Александър Невски“ на „Св. Иван Рилски“

И според академик Иван Илчев би било добре ако площадът и храмът "Св. Александър Невски"…

преди 3 часа

Марешки има интерес към Спартак – Варна?

Припомняме, че шефът на Спартак Варна Павлин Николов реши да спре финансирането на „соколите“ след…

преди 4 часа

Младият Слави се бори с тежка болест: Има нужда от помощта ни

33-годишният Светослав вече три години се бори с коварно заболяване - рак на дебелото черво.…

преди 4 часа