Категории: Варна

Стела Николова за медия „Нова Варна“: Общите действия на президента Радев и Бойко Борисов доведоха и това Народно събрание до гибел

Реклама

Специално за медия „Нова Варна“ известни варненски политици и депутати отговориха на въпроси, свързани с кризата в управлението на държавата и членството на България в Шенгенското пространство.

С нас разговаря Стела Николова. Тя е адвокат с над 20 годишна практика и граждански активист, депутат на „Демократична България“ в 45-тото и 46-тото НС, кандидат за кмет на Варна от същата партия през 2019 година и бивш общински съветник в морската столица от 2019 г. до април 2021 г.

– Госпожо Николова, какви са, според Вас, причините да не се състави редовен кабинет в рамките на този парламент?

За съжаление това беше желание и усилие на „Статуквото“ или т.нар. „Хартиена коалиция“, която си избра и председател на Народното събрание. Видяхме и общи действия от президента Радев и Бойко Борисов, които определено водеха 48-то НС към поредната гибел.

Виждам едно желание в ГЕРБ да бъдат унищожени достатъчно парламенти, така че хората да забравят какво беше управлението на „джипката“ и „чекмеджетата“. Целта е, хората да бъдат до такава степен отчаяни, че да гласуват отново за този, който им осигурява „стабилност“.

Тази „стабилност“ се проявява единствено в пълнене на определени олигархически чекмеджета и както виждаме господин Бойко Борисов не желае да направи усилие и да запази Пловдивския панаир. Вместо това той нарежда да се изпълняват „панаири“ в Пловдивския общински съвет, докато разковничето е във Варненския общински съвет, който трябва да върне акциите на държавата, защото така или иначе Община Варна получи 43 милиона лева, които целево даде за дружеството на господин Гергов. Той, между другото, каза, че не той е бил собственик на това дружество, когато Община Варна е купувала собствеността над т.нар. „Дупка“. Мисля, че някой друг е бил собственик към онзи момент, но ние не знаем кой. Интересно ми е, кого обслужи партия „ГЕРБ“ и лично господин Борисов, когато предостави 43 милиона лева за това дружество, което реално не носи директно собствеността върху имота, който интересува Община Варна. До този момент Общината не е придобила собствеността върху самата земя, тъй като дружеството се намира в ликвидация.

Но искам да напомня на българските граждани да не се примиряват, да не забравят протестите през 2020 година и за какво бяха те. Това, че в 48-я парламент отново не се случи редовно правителство е заслуга основно на партиите от т.нар. „статукво“, към които БСП, макар и отскубнала се за малко, отново се присъедини.

– Какво очаквате да се промени след предстоящите избори? Ще има ли, според Вас, нови играчи на политическата сцена?

Те не се нови, те са извадени от нафталина. Както виждаме НДСВ го ексхумираха и го разбудиха за обслужване на нечии интереси. Мисля така, защото заявката, която дадоха те за преминаване на 4-процентната бариера, е „ниска топка“. Всяка партия участва в изборите, за да управлява, а не просто да влиза в парламента. Виждам, че и хората от лявото пространство, най-различните нароили се там партии, като Движение 21, АБВ, партията на госпожа Манолова, се опитват да направят също някакъв общ съюз. Не знам до колко ще бъде успешен.

Това, което се очертава в следващото 49-о НС, ако тези две партии и коалиции успеят все пак да прескочат 4-процентната бариера, каквато цел си поставят самите те, то ще се раздроби още повече българския парламент. Това ще даде още повече възможности на господин Борисов да заявява, че той е консенсуснен, обаче не може да състави правителство и по този начин да оставят господин Радев да управлява България. Аз не знам, защо господин Слави Трифонов иска президентска република, като ние в момента реално сме си такава. През последните две години, само седем месеца сме имали редовно управление.

– Според вице-президента Илияна Йотова, следващото редовно правителство трябва да продължи политиката на служебното. Вие какво мислите по въпроса?

Това беше много арогантно изказване. Госпожа Йотова трябва да не забравя, че България е парламентарна република, че не президентството определя, каква е политиката на страната. Това, че те свикнаха да са управляващи, не означава, че това е нормалното положение. Госпожа Йотова не трябва да забравя, че тя е вице-президент и единственото нещо, за което трябва да се грижи е, всяка сутрин да се информира за здравето на държавния глава, това е нейното единствено задължение, както се шегуваше покойният д-р Тони Филипов. Госпожа Йотова не би трябвало да се изказва по тази тема, смятам, че не е нейна работа, каква трябва да бъде политиката, която ще води България. Това не е работа на Президентството.

– Какво е Вашето отношение към членството на България в Шенгенското пространство?

Смятам, че България няма да влезе в Шенген, докато не излъчи редовен кабинет. Нужно е, не само да имаме редовен кабинет, а той да е такъв, че да изповядва ценностите на ЕС и на НАТО. Това, което показва нашата държава през последните две години е, че ние сме Путински сателит.

Ние не можем да покажем на нашите партньори от ЕС, че може да ни се има доверие. Как да се случи това, като имаме скандали като „Капитан Андреево“. При положение, че имаме „частна граница“ с Турция, можем да си представим от там, каква контрабанда може да минава, която не е само мигранти, разбира се.

Смятам, че ние трябва да покажем на нашите западни партньори, че нашите служби работят в интерес на националната сигурност на България и на европейската сигурност. Нещо, което те не показват към този момент. Ние разчитаме на чуждите служби да ни кажат, какво се случва в нашата държава, това е нелепо!

Бих искала да отправя един призив към българските граждани – да излязат и да гласуват! В противен случай ние обричаме страната на несигурност, на растяща инфлация и това, че Служебният кабинет си прави пиар като дава отчет, че бил стабилизирал страната, не бива да подвежда никого, при положение, че хората, когато влязат в магазина виждат по цените за какво става въпрос.

– Благодарим Ви, за това интервю, което дадохте специално за медия „Нова Варна“.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Млада жена в България е в кома и с опасност за живота след побой от приятеля ѝ

Пореден брутален случай на домашно насилие у нас. Жена на 28 години е с опасност…

преди 2 минути

Марк Рюте поемма оттук: Застава начело на НАТО

Днес (1 октомври 2024 година) официално Марк Рюте застава начело на НАТО. Това се случи…

преди 10 минути

Пожарна, полиция и скупчване на хора на паркинга зад блок във Варна стреснаха хората снощи

Полицейски автомобил и пожарна кола бяха изпратени вчера във варненския квартал "Левски", забеляза репортер на…

преди 55 минути

Магнитни бури през октомври: Има ли опасни дати през следващите дни?

В периода до 3 октомври не се очакват дни със силни магнитни бури, но около…

преди един час

Хванаха мъже във Варна с пъстра палитра от наркотични вещества

От пресцентъра на ОДМВР-Варна съобщават за медия "Нова Варна", че трима млади мъже са били…

преди 2 часа

Сънародниците ни чакат: Правителственият самолет ще направи втори полет до Ливан

Очаква се за втори път самолет да излети за евакуация на сънародниците ни в Ливан.…

преди 2 часа