in

Служ. министър на икономиката посочи кое ще спре влизането на България в Еврозоната от януари 2024

Кадър: БНТ

Размерът на инфлацията в момента би попречил на влизането на България в Еврозоната от 1 януари 2024 г. По думите на служебният министър на Икономиката и индустрията у нас Никола Стоянов, това е единствения голям проблем пред страната за приемането и във валутния съюз от догодина. Инфлацията ще бъде измерена през април и на база на това ще се вземе решение дали от 1 януари 2024 г. България ще влезе в Еврозоната.

Това каза служебният министър на икономиката и индустрията Никола Стоянов по време на откриването на конференция в Костинброд на тема „Инвестиции и развитие на Костинброд“.

През май ще е последният окончателен конвергентен доклад, с който окончателно ще се реши приемането на България в еврозоната, уточни Никола Стоянов.Служебният министър припомни, че страната ни през декември е получила указания за сечене на монети, което е предпоследната стъпка преди окончателното решение.

„Бих казал, че на 90 процента вече е ясно, че на 1 януари 2024 г. ще влезем в Еврозоната“, добави Никола Стоянов. На срещите в Министерския съвет с всички работодателски организации, както и с големите синдикати, има пълна подкрепа за това, допълни Стоянов.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/