Категории: Любопитно

Според експерт: Как да разхождаме кучето си в студеното време и какво да избягваме?

Реклама

Специалистът по поведението на животните Каролин Ментейт споделя съвета си за безопасно разхождане на вашето куче навън, докато температурите падат в Обединеното кралство – плюс как да разберете кога е твърде студено за вашето кученце.

Тъй като температурите падат в Обединеното кралство и Метеорологичната служба издава ново предупреждение за замръзване на мъгла, много собственици на домашни любимци ще се притесняват да упражняват кученцата си в студа . Но Каролин Ментейт, специалист по поведението на животните в tails.com , казва, че не трябва да се тревожим за температурата, а за леда. Тя каза пред Mirror : „Реалността е, че в повечето случаи нашите кучета са много по-щастливи да излизат през студените зимни дни от нас – и често ги използваме като извинение да не слагаме още няколко слоя и да се наслаждаваме на зимна разходка.

„По-голямо съображение от температурата е ледът. Заледените тротоари могат да причинят значителни щети на възглавничките на лапите на вашето куче и също могат да бъдат трудни за ходене.

„Каменната сол, смесена с пясък или чакъл, която се използва за обезледяване на пътища и настилки, може да причини сухота, химически изгаряния и напукване на лапите – а също и на носовете, ако кучето ви е ентусиазиран душещ, и затова трябва да се избягва.“

Ето няколко съвети, свързани с разходката на нашия любимец през сегашния зимен сезон:

  1. Пазете се от песъчинки:

Внимавайте за снежни преспи, лед, песъчинки, антифриз, замръзнали езера и други зимни опасности. Винаги избягвайте настърганите повърхности, тъй като те съдържат химикали, вредни за кучетата.

    2. Винаги да се виждат:

Използвайте светлоотразителен нашийник за кучета, колан и повод, когато ходите в снега. Носете светлоотразително облекло, за да ви виждат.

   3. Подсушете веднага

Когато се приберете у дома, подсушете кучето си с кърпа, тъй като е най-вероятно да изстине, когато лежи мокро. Ако е валяло сняг, проверете лапите им за снежни топки между пръстите им.

   4. Опитайте обогатяване на закрито

Ако имате по-старо куче или младо кученце, заменете ежедневните им разходки в дните под нулата с игри на закрито, обучение, задачи за обогатяване и решаване на проблеми.

Колко студено е твърде студено, за да разхождате кучето си?

Обикновено температури под -4°C са твърде ниски за късокосмести кучета, докато дългокосмести кучета могат да се разхождат при по-ниски температури до -9°C.

„Някои породи имат гъста козина с подкосъм и достатъчно телесна мазнина, за да се справят лесно с по-ниските температури – а много дори обичат студа много повече от летен ден“, каза Каролин. „Като кратко правило, погледнете страната, в която породата (или породите) на вашето куче първоначално е била разработена и за какво са били отглеждани там.“

Например сибирско хъски е отгледано да тегли шейни през най-суровия сняг, така че дори най-студената зима в Обединеното кралство няма да бъде предизвикателство за тях.

Превод и редакция: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Народна медицина: Ето как се прави компрес за болно гърло с ракия

С началото на есента идва и сезонът на настинките и грипа. Един от най-неприятните и…

преди 12 часа

Апелативен съд – Варна върна делото „Коцев“ за допълнително разследване

Апелативният съд във Варна върна делото срещу кмета на гр. Варна след жалба на областния…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ-СДС откри предизборната си кампания във Варна

Сигурността и икономическото развитие на България, отварянето на европейските програми и усвояване на средствата по…

преди 12 часа

Водата в София поскъпва от днес: Ето с колко

Днес КЕВР одобри бизнес плана на столичния ВиК оператор за периода 2022-2026 година. Считано от…

преди 13 часа

Наказват мъж във Варна, повредил машина за продажба на билети в автобус

Районен съд – Варна наложи наказание „пробация“ на 41-годишен, противозаконно повредил машина за продажба на…

преди 13 часа

Русия призова Израел да изтегли войските си от Ливан и отправи предупреждение

Русия отправи вризив към Израел да изтегли войските си от Ливан, като предупреди, че нападението…

преди 13 часа