Категории: Варна

Николай Танчев: „Гъбата“ може да се превърне във втората „дупка“ на Варна (ВИДЕО)

Реклама

Николай Танчев се отзова на наша покана, за да разкаже повече за актуалната тема с “Гъбата“ във Варна. Той е активен граждански, застъпник и председател на фондация „Гея“ и не веднъж е разказвал пред нашата камера за значимостта на сградата на “Гъбата“ и колко важна за варненци и обществеността като цяло е тя.

“Последно време се говори много по актуалната тема, свързана с “Гъбата“ във Варна. След нашата среща преди месеци се случиха някои неща, свързани с централна баня и стана ясно, че това всъщност е една знакова и уникална сграда.“,разказва г-н Танчев.

На въпроса кое всъщност е това, което е по-специфичното и особеното на тази сграда, той каза, че тя е уникална със своята архитектура и е една от малките бани у нас, която препраща към първообраза на първите бани. “Тя е свързана с термализма, минералната вода и ползването на обществени къпални, което си е отделна култура. “Гъбата“ е особена с архитектурата си, която препраща към българският модернизъм, като това се вижда и от купола и от решетките на купола.“, добавя още той.

“Да се защити  подобна сграда е отговорност най – вече на институциите, а не само на гражданите. Особено след протестите и след обществения интерес на негодуване, управляващите е нужно да разберат, че реално трябва да има ангажирано отношение, което да покаже, че градоуправлението действа в полза на обществото.“

Снимка: Николай Танчев

Той добави, че към днешна дата “Гъбата“ е под заплаха да се разруши тъй като междувременно редица институции не са показали достатъчно застъпничество. “Все още има механизми тя да бъде защитена, но междувременно инвеститора прави стъпки това да се компрометира. “Тя е строена през 60-те години с двойно предназначение, направена в едно военно време като подходящо пространство за военни цели. Затова тя беше оставена в продължение на 15 години на разруха, последно имаше минерална вода през 2007г.

Снимка: Николай Танчев

Николай Танчев добавя, че въпреки това днес не може просто така да бъде съборена и че дори това да стане, то ще повлияе и застраши много околните сгради „Ако тя падне, което ще бъде е едно много жалко събитие и един грях пред поколенията, трябва да бъде извършено по такъв начин, че да не бъда  заплаха за съседните сгради, които са паметници на културата и по такъв начин, че да отговаря на документацията,“, добави още г-н Танчев.

“Все пак се надяваме “Гъбата“ да не падне и това да не се случи затова и направихме петиция от гражданите, която събра хиляди съпричастни към случая с идеята да се промени нагласата на инвеститорите.“

Според него е спорен въпроса дали е възможен строеж на мястото на “Гъбата“ затова апелира към повече здрав разум, защото е възможно когато се изкопае рова и там се събират прекалено много подземни води да стане ясно, че този строеж ще бъде в ущърб на съседните сгради. “Искаме да защитим централната баня и търсим възможности на различни нива това да се случи. Трябва повече мониторинг, гласност и активност и гражданството да има една по-силна и корпоративна социална отговорност.“ каза още той.

Повече от разказа на председателя на фондация “Гея“, чуйте във видеото:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

НИМХ обяви какво ще бъде времето по Черноморието в петък

Днес (27 септември, петък) времето ще бъде предимно слънчево по Черноморието, прогнозират от НИМХ. Според…

преди 8 минути

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 14 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 15 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 15 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 15 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 15 часа