in

Българин, срещал се с всички столетници у нас, проговори за тайните на дълголетието (ВИДЕО)

Снимка: Pixabay

Това е доктор Любомир Балабански, който е специалист по молекулярна генетика. По негови думи човек не умира от самата старост, а от това се случва заради усложнения, които възникват от процесите на стареене. той разкри, че почти 100% от столетниците не са пушили през живота си или не са консумирали системно алкохол.

Французойката сестра Андре, която от април 2022 г. бе най-възрастният човек в света, почина предната седмица в старчески дом в Тулон, Южна Франция.

Д-р Любомир Балабански се е срещнал с всички столетници у нас, като специалист по молекулярна генетика. Науката го пленява още като ученик, а генетиката среща в 10 клас и веднага проявява голям интерес.

„Както човек се познава на ниво характер, така трябва да се познава и на ниво генетика. Така могат да се профилактират дадени заболявания. Човек има около 20 000 гени, сходно на червея и на мухата. Около 7000 са свързани със заболявания“, обясни той пред Nova News.

По думите му има над 300 теории за това защо един организъм старее. „Стареенето представлява невъзможност за геномна стабилност в организма. Няма начин човек да умре от старост, това се случва заради усложнения, които възникват от процесите на стареене. Някои гени и молекулни пътища преодопределят продължителността на живота. Голяма част от столетници, с които се срещнах са се старали да живеят здравословно без да го осъзнават, имали са диета, основана на хапване по малко“, разкри д-р Балабански.

Генетикът споделя, че почти 100% от столетниците не са пушили през живота си или не са консумирали системно алкохол.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/