Категории: Варна

Александър Николов от „Български възход“: Само ние в 48-то НС бяхме на висотата на историческото време (ВИДЕО)

Реклама

Специално за медия „Нова Варна“ известни варненски политици и депутати отговарят на въпроси за кризата в управлението на държавата, за предстоящите избори и за членството на България в Шенгенското пространство.

Гост в студиото на „Нова Варна“ бе Александър Николов. Той е народен представител в 48-то Народно събрание от коалиция „Български възход“. Избран е от варненския многомандатен район. Преди това заемаше поста заместник областен управител на Варна. По образование е юрист.

– Г-н Николов, какви са, според Вас, причините да не се състави редовен кабинет в рамките на този парламент?

Причините са, че политическите формации, които имаха шанс да получат мандат в рамките на това Народно събрание, не бяха на висотата на очакванията на обществото, не бяха на висотата на предизвикателствата и историческото време, в което се намираме. Нито една от тях, получавайки мандата, не успя да модерира процеса в посока на това да бъде постигнато съгласие, да се води прагматичен диалог и да се формира работещо мнозинство, което да излъчи работещ кабинет.

Нещо повече, всяка една от тези формации, получавайки мандата, единствено се опитваше да адресира твърдите ядра на своите привърженици, за да запази максимално добра кондиция за явяване на следващите парламентарни избори.

За огромно съжаление, резултатът от всички тези действия е цената, която ще продължат да плащат българските граждани, при това в условията на няколко кризи.

Отново казвам, че политическата отговорност е на тези партии, които получиха шанса да я поемат, да реализират съответните мандати.

През цялото време, от формирането на 48-то Народно събрание, „Български възход“ призоваваше за прагматизъм, призоваваше за съобразяване с вота на хората, такъв, какъвто е, спрямо разпределението на мандатите. Призовавахте за компромиси в името на съставянето на работещ кабинет и на мнозинство, което ще съумее да вземе необходимите решения, да предприеме стъпките и приоритетите за справяне с кризите, но както се видя, останалите формации в парламента не бяха на тази висота. Те не бяха готови да водят този тип разговор, въпреки заявките, които даваха през последния месец.

Първите два месеца от живота на този парламент преминаха в отрицание между политическите субекти и отказ да седнат на една маса и да разговарят. Това много ясно се видя при връчването на първия и на втория мандат.

– Очаквате ли да настъпят промени след предстоящите избори, да се състави редовно правителство, например?

Сформирането на редовен кабинет е най-важното, което следва да се случи след новите избори.

Отиващият си парламент показа, че „Български възход“ е формацията, която не е част от проблема, а която е част от решението. Ако следващите избори излъчат състав на парламента, близък до сегашния, шансът за съставяне на редовно правителство, и съответно на работещ парламент и мнозинство, клони към нула. Но ако в следствие на процесите, които протекоха до тук и в последното Народно събрание също, българските граждани, избирателите дадат шанс на „Български възход“ да бъде мандатоносител в рамките на първия или втория мандат, така както е определено по Конституция, шансовете за редовен кабинет и за излизане от политическата криза са много големи.

Това е така, защото единствената от седемте формации, която показа прагматизъм, която показа ясен поглед по отношение на това, къде се намираме, какво трябва да направим и по какъв начин следва да се води диалогът и да работят институции, в рамките на 48-то Народно събрание, беше „Български възход“.

Ние в името на излизането от кризите, в името на решенията, които трябва да бъдат взети, от самото начало на този парламент показахме готовност да разговаряме с всеки, да седнем на една маса, да се опитаме да идентифицираме решенията на проблемите, да се опитаме да дадем крачка назад по отношение на теми и приоритети, които са били част от говоренето ни в кампанията, но… С огромно съжаление искам да подчертая, че видяхме, как останалите политически формации в парламента не бяха на висотата на историческото време, в което се намираме.

– Какво е Вашето отношение към членството на България в Шенгенското пространство?

По отношение на Шенгенското пространство аз мисля, че остава неразбрано едно – какво, всъщност, е Шенгенското пространство? Реално това е отпадане на граничния контрол и възможността за свободно движение на гражданите на различните страни, които принадлежат към това пространство.

В това отношение „Български възход“ винаги е бил „за“ отпадане на граничния контрол, защото това ще даде множество възможности на българските фирми от транспортния сектор, както и на българските граждани да пътуват свободно в рамките на европейското пространство.

Като член на ЕС, но страна, невключена в Шенгенското пространство, страната ни и гражданите ни търпят негативи. Щетите са чисто финансови и ние на практика не можем да реализираме пълния потенциал на членството си. В тази връзка политиците, включително и в това 48-о Народно събрание, отново не съумяха да изпълнят своята мисия, не успяхме и по този важен въпрос да намерим начин да се обединим, да намерим съгласие и да изпълним в цялост политическите, техническите критерии и да направим, така че граничните пунктове да отпаднат. По този начин българските граждани и фирми да разполагат с пълния обем от възможности, като част от Европейското пространство.

Най-важното е обаче да направим, така че транспортни фирми, които отиват и се регистрират в страни, които са част от Шенгенското пространство, да дойдат в България и да съумеем да реализираме положителен резултат в един сектор, който щеше да даде отражение върху цялата икономика.

– Благодарим Ви за този разговор.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 6 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 6 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 6 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 7 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 7 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 7 часа