in

Погледнете ръцете и краката си: Могат да ви подскажат за висок холестерол

Снимка: Pixabay

Всички знаят, че твърде високите нива на холестерола, могат да доведат до стесняване на артериите. Този процес е известен още като атеросклероза. По този начин се натрупват мазнини, холестерол и други вещества върху стените на артериите. Има един начин бързо да преценим дали холестеролът е висок, като наблюдаваме ръцете и краката си.

„Това натрупване в артериите се нарича плака. Тя може да стесни артериите, блокирайки притока на кръв. Също така е възможно плаката да се спука, което води до образуване на кръвен съсирек “, обясняват експертите от клиниката Майо.

Според тях обикновено симптомите на атеросклероза остават незабелязани, докато артерията не се стесни или блокира, така че да се затрудни притока на кръв към органите и тъканите, пише сайтът Актуално.

Симптомите с ръцете и краката, които издават висок холестерол

Ако внезапно усетите изтръпване или слабост в крайниците, това може да сигнализира за атеросклероза на артериите, водещи към мозъка, предупреждават експертите. Други признаци на това опасно състояние включват: затруднен говор неясна реч временна загуба на зрението на едното око отпуснати лицеви мускули

Как да намалим риска от атеросклероза?

За да се предотврати заплахата от атеросклероза, е жизненоважно да се контролират нивата на холестерола. Първо, трябва да си направите кръвен тест, за да установите дали стойностите му са в норма. Според NHS, високият холестерол не причинява симптоми. Единствено чрез кръвен тест може да разберете какви са неговите стойности. Намаляването на консумацията на наситени мазнини и замяната на някои от тях с ненаситени мазнини е чудесен начин за понижаване на холестерола.

Важно: Статията е с информативна цел и не замества консултацията с лекар!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/