in

Днес почитаме Св. Апостол Лука. Спазват се и строги забрани

Кадър:Youtube/ Грета Бабулкова

Светецът е считан и за първият иконописец, нарисувал икона на Света Богородица. Вярва се, че той е създал три изображения на Божията Майка – две с Младенеца и едно без Него. Едното е от типа Света Богородица Одигитрия (Пътеводителка) – при него и Дева Мария, и малкият Иисус Христос са обърнати към вярващия, а другото е от типа Св. Богородица Елеуса.

В деня на Св. Лука вярващите задължително отиват на църква, където отправят молитви към Светеца за помощ и благополучие. Вярва се, че той помага на тези, които искат да сключат брак и се стремят към семейно щастие. Свети Лука покровителства рибарите, градинарите и бояджиите. Предците ни са отбелязвали 18 октомври и като празник на лука. Според поверията, на този ден той придобива специална сила и може да бъде използван като талисман. На трапезата задължително се сервират ястия с лук – за да бъдат всички в семейството здрави през цялата следваща година.

Спазват се и строги забрани – не се взема нищо на заем – нито пари, нито вода, хляб или каквото и да било друго. На този ден е забранено да се правят годежи и да се изпращат сватовници. Смята се за лоша поличба да се споменават имената на покойниците.

В деня на Свети Апостол Лука не се купуват кукли за малките момичета – тъй като това би ги обрекло да нямат собствени деца. Вярва се, че бебетата, родени на 18 октомври, са благословени да имат щастлив живот и талант на художник. Светецът ще бди над тях през целия им живот.

Предците ни са имали и няколко любопитни поверия, свързани с времето на празника:

  1. Ако по черешовите дървета все още има неокапали листа, то значи, че снегът през идващата зима няма да се задържи и ще се стопи бързо
  2.  Ако върховете на сърпа на луната са насочени на север – то значи, че времето в следващите седмици ще бъде сухо. Ако са на юг – чак до средата на ноември ще има киша.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/