Категории: Любопитно

Как епископ от 14-ти век е бил провъзгласен за “покровител на интернета“? (СНИМКИ)

Реклама

Представете си че трябва да свършите някаква важна задача на вашия компютър, но се оказва, че нямате достъп до интернет. Някои от вас вероятно ще се опитат да открият сами причината за проблема и да го отстранят. Други ще потърсят помощ от някой специалист.

Има и една по-нетрадиционна опция, към която бихте могли да прибегнете – да започнете да отправяте горещи молитви към покровителя на интернет свети Исидор Севилски.

Историята на Исидор Севилски:

Исидор е роден през 560 г. в Картахена, Испания. Той произхождал от римско аристократично семейство, изиграло важна роля в покръстването на вестготите. Родителите му се казвали Севериан и Теодора. В началото на VII в. станал епископ на Севиля, наследявайки поста от своя брат Леандър, който починал на 13 март 600 или 601 г. Исидор се утвърдил като защитник на монасите и превърнал в своя основна цел духовното обединение на всички народи, живеещи на територията на Вестготското кралство. Един от неговите най-големите успехи било изкореняването на арианството – ерес, която отричала единосъщността на Бог и Иисус Христос. Нейните привърженици твърдели, че Христос е нещо средно между Бог и човек.

Тъй като смятал, че трупането на знания трябва да бъде приоритет за всеки човек, Исидор създал редица семинарии. Благодарение на тези учебни заведения, както свещениците, така и миряните имали възможност да получат добро образование. Епископът починал на 4 април 636 г. (по тази причина датата 4 април се счита за неофициален празник на интернет и хората, чиято работа е свързана със създаването на уеб приложения или страници).

Покровителят на интернет:

През 1997 г. папа Йоан Павел II обяви Исидор Севилски за покровител на интернет. Основната причина за това е голямата страст на епископа към науката и комбинирането на знания. „Богатството от познания, което Исидор натрупал, му позволило постоянно да сравнява новостите на християнството с гръко-римското културно наследство…той притежавал дарбата на collatio, т.е. на колекционирането“, подчерта Светият отец, добавяйки, че в наши дни, „интернет е един вид енциклопедия на човешкото познание“. Любопитна подробност е, че на 1 януари 2000 г. бил създаден т. нар. Орден на Свети Исидор Севилски. Основната цел на въпросната международна организация е да популяризира християнските ценности в интернет.

Редица експерти отбелязват, че Исидор за пръв път употребил в „Етимологии“ система от препратки, която в някои отношения напомня за хипервръзките, използвани днес в световната мрежа. Някои дори смятат, че в продължение на векове трудовете му представлявали това, което за нас представлява „Гугъл“. Подобно сравнение никак не е пресилено, тъй като работата на Исидор оказала силно влияние върху Западна Европа за период от близо цяло хилядолетие. Неслучайно повечето историци го определят като най-ерудирания човек, живял през Ранното средновековие.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Катастрофа с кола и мотор на пътя Варна – Бургас: Мотористът е откаран до варненска болница

Пътен инцидент се е случил на пътя Варна – Бургас, съобщават за медия "Нова Варна"…

преди 2 минути

Катастрофа с моторист предизвика огромно задръстване във Варна

"Катастрофа на кръговото на "Траката" предизвика зверско задръстване", съобщи читател на медия "Нова Варна" пред…

преди 11 минути

Жена преживя кошмар наяве във влака Варна-Казанлък: „Цялото ми яке беше в кръв“

Стана ясно, че жена е получила тежка алергична реакция в БДЖ. Това се случило, след…

преди 25 минути

Квартал в Свети Влас е без улици и осветление: Хората разчитат на луната през нощта

Пълен мрак и липса на инфраструктура тормозят жители на Свети Влас. Заради сериозния проблем те…

преди 35 минути

Мъж се удави на неохраняем плаж в България

Инцидентът се е случил на неохраняемата зона на плаж "Бутамя", съобщават от пресцентъра на ОДМВР-Бургас…

преди 45 минути

Голям обрат с приложението Telegram: Какво се променя?

Взето е решение да се дават някои потребителски данни на властите. До момента приложението беше…

преди 50 минути