Категории: Варна

Славена Точева: От ПП така и неразбраха, че политическата кампания продължава само месец – след това трябва да се работи (ВИДЕО)

Реклама

В студиото на медия „Нова Варна“ каним известни варненски политици, за да отговарят на въпроси за проблемите на морската столица, за политическата криза в България и за поредните предсрочни парламентарни избори.

Днес при нас беше Славена Точева. Тя е председател на МГЕРБ – Варна, депутат от същата партия в последните четири парламента. Владее четири езика. Работила е като еколог, преди да започне да се занимава с политическа дейност.

– Здравейте, госпожо Точева. Още при представянето Ви развенчахме един мит, който циркулира в публичното пространство за това, какво сте работили преди да бъдете избрана за народен представител. Работили сте като еколог, и именно в качеството си на експерт в тази област в последното Народно събрание участвахте в Комисията по околна среда и води. Преминаваме направо към първия въпрос:
– Очаквате ли по-добро представяне във Варненска област на ГЕРБ/СДС на предстоящите предсрочни парламентарни избори, отколкото на предишните?

Очаквам ГЕРБ отново да бъде първа политическа сила, защото в изминалото 48-о Народно събрание ние бяхме единствената политическа партия, която предложи проект на кабинет. Както всички видяхме, той беше съставен от специалисти във всяка една сфера и същевременно политически отдалечени лица. За съжаление, този проекто-кабинет беше бойкотиран. Именно с гласовете на нашите опоненти от „Продължаваме Промяната“ той не беше приет.

Политически отговорно се държахме само ние. Приехме 2 декларации, 50 законопроекта, изключително много решения. Доказахме, че единствено политическа партия ГЕРБ има възможност да управлява. Аз съм сигурна, че българските граждани нямат къса памет и единствено с носталгия можем да си спомняме за времето, когато господин Бойко Борисов управляваше държавата. Когато именно в нашия град, се взимаха едни от най-важните решения за развитието не само на България, но и за Европа. Тогава България не беше безгласна буква. Всички си спомняме добре времето, когато европейски и световни лидери идваха на крака, именно в нашата черноморска столица, за съдействие и за вземането на тези решения, съвместно с участието на България.

– Какви са, според Вас, основните предизвикателства, които стоят пред Варненска област и конкретно пред морската столица?

Най-важното предизвикателство е завършването на АМ „Хемус“. Това безспорно е най-важният проект, както за Варна, така и за цяла североизточна България. Като политическа дъвка беше захваната от народните представители на „Продължаваме Промяната“ тази тема. Те така и не разбраха, че политическата кампания е само месец преди изборите. След това трябва да се работи. Акт, в който да се констатира, че има някакво нарушението по строителството на тази магистрала, няма. Официален документ, който да показва, че има незаконно строителство, издаден от компетентен орган, няма. Всички договори са законни, нарушения не са открити.

Ние не разбрахме, къде отидоха 1 милиард лева, които бяха заделени от последното правителство, с министър председател Бойко Борисов, в специална сметка в БНБ. След това тази сметка беше изпразнена от тогавашния служебен министър на финансите Асен Василев и средствата отидоха неясно къде.

Бих искала да припомня на вашите зрители моментът, в който всеки понеделник се теглеше заем. Тези средства също не разбрахме, къде отидоха.

За съжаление, през последните две години се намираме в едно политическо безвремие. Връзката между държавните институции и местната власт беше скъсана. Тук е мястото да напомня за лошият пример, който имахме в Община Варна. Политически егоизъм бих нарекла действието на бившия областен управител Коцев, който спря бюджета на собствения си град. Община Варна разчиташе единствено и само на собствените си сили. Всички проекти бяха замразени, нито един проект и до ден днешен не е пуснат от правителството на Промяната и от служебния кабинет преди това.

При последното служебно правителство имаше известно развитие по тази тема, свързана с Националния план за възстановяване, където Община Варна тепърва ще кандидатства за изграждането и обновяването на четири училища и две детски градини. Благодарение на общите усилия на нас, народните представители от ГЕРБ/СДС, ще започне изграждането на новата Съдебна палата на Варна и ще бъдат финансирани проекти, за които ние така усърдно се борехме. Проведохме безброй много разговори, публични обсъждания, парламентарни въпроси към служебните министри. Така че работата не спира. Ние се борим за интересите на гражданите на Варна и на цялата област, за разлика от действията на нашите опоненти от „Продължаваме Промяната“.

Само в предходното Народно събрание, когато обсъждахме държавния бюджет, ние направихме предложения на стойност 200 милиона лева, които бяха отхвърлени, именно от народните представители на БСП, „Продължаваме Промяната“ и ДБ, които са избрани от МИР-3 Варна. Не може да работиш срещу интересите на собствения си град. Те гласуваха против тези „против“ тези проекти, дори не гласуваха „въздържал се“.

– Какви ще бъдат приоритетите Ви като народен представител в следващия парламент, ако отново бъдете избрана?

Ако отново ми бъде гласувано доверие да представлявам гражданите на Варненска област в 49-то НС, най-важната ми цел ще бъде за възстановяване на диалога между държавата и местната власт. Без този диалог да бъде възстановен, Община Варна и останалите общини в областта, няма как да разчитат да реализират проекти и да получават финансиране и на реализирането на каквито и да е важни за нас бъдещи проекти.

– Благодаря Ви за този разговор.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 6 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 6 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 6 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 7 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 7 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 7 часа