Категории: Любопитно

8 скрити признака, че детето ви може да страда от тревожност: Как да му помогнете?

Реклама

Какво може да разтревожи децата до такава степен, че да изпитват безпокойство? Няма съмнение, че децата ни изпитват натиск, като данните на NHS показват, че близо 300 000 млади хора във Великобритания имат тревожно разстройство. Смята се, че това засяга до 19% от всички деца и юноши в Обединеното кралство и до 5% от децата под 12 години. В статията са представени 8 скрити признака, че детето ви може да изпитва безпокойство, както и начини, по които можете да му помогнете

„Знаем, че тревожността е най-често срещаното психологическо състояние сред децата и младите хора“, казва Дейв Смитсън, оперативен директор в Anxiety UK. „Въпреки това, признаците на безпокойство не винаги са очевидни за родителите“, допълва той, пише Independent.

Седмицата на психичното здраве на децата, която продължава от 6 до 12 февруари (childrensmentalhealthweek.org.uk), е възможност да подчертаем това.

„Като родител може да е трудно да разберете дали детето ви преминава през труден период и признаците може да не винаги са очевидни“, добавя тя. „Но ако смятате, че може да се борят, има някои неща, за които можете да внимавате“, казва Дейдре Кехоу – съизпълнителен директор и директор на обучението и услугите в благотворителната организация за психично здраве на децата YoungMinds.

Кехоу казва, че безпокойството може да се превърне в проблем, когато млад човек не е в стресова ситуация, но все пак се чувства по-притеснен или паникьосан от обикновено.

Трудно забележимите признаци на тревожност при деца и млади хора може да включват:

1. Проблеми със съня

„Затрудненията при заспиване, лоши сънища и може би подмокряне на леглото са признаци на потенциално безпокойство, което може да се сбърка с друго заболяване“, казва Смитсън.

2. Нервност

Ако детето ви изглежда по-малко способно да се справя и е по-нервно от обикновено, това може да е причинено от скрито безпокойство, предупреждава Кехоу. „Симптомите ще изглеждат различно за всеки, но нещата, които детето ви може да изпитва, включват чувство на нервност, претоварено или пълно с ужас“, казва тя.

3. Физически проблеми

Незначителните неразположения като проблеми с корема или чувство на отпадналост може да са индикация, че има основен проблем. Кехоу казва: „Физическите симптоми, включително чувство на слабост или стомашни спазми или диария, могат да бъдат признак на безпокойство.“

Смитсън добавя: „Коремните разстройства и главоболието може да са често срещано заболяване, но те също са често срещан страничен ефект от тревожност при деца и млади хора, особено ако се случват често и се използват като извинение за избягване на училище.“

4. Ставане по-прилепчив

Смитсън казва, че друг знак, за който трябва да внимавате, е, че детето ви плаче или не иска да ви пусне. Това често е признак на тревожност при раздяла, която според данните на NHS е най-често срещаната форма на тревожност при деца под 12 години.

5. Промяна в хранителните навици

YoungMinds казва, че проблемите с храната могат да започнат като стратегия за справяне, когато младите хора са тревожни и могат да загубят апетита си или може би да започнат да се хранят комфортно, когато не са гладни. „Ако забележите, че има промяна в хранителните навици, това може да е знак, че имат нужда от помощ“, съветва Кехоу.

6. Изпускат нервите си

Тийнейджърите са известни с това, че не могат да се справят – но техните изблици може да не са просто резултат от бушуващи хормони, предупреждава Смитсън. „Тези тийнейджърски изблици на гняв или чувство на неудовлетвореност не са само признаци на израстването им, но могат да бъдат и резултат от основните им тревожни мисли и чувства“, обяснява той.

7. Липса на концентрация

Ако забележите, че детето ви се бори да се съсредоточи върху дадена задача, това може да означава, че е стресирано за нещо. „Това може да е още един признак на безпокойство при деца и млади хора“, казва Кехоу.

8. Намалена увереност

„Ако забележите, че детето ви започва да се затваря в себе си или ако изглежда, че му липсва увереност или се разстройва, това може да е индикатор, че има нужда от помощ“, предупреждава Кехоу.

Смитсън посочва, че липсата на увереност или самочувствие може да бъде симптом на тревожност при по-големи, по-подрастващи деца.

Как да помогнете на детето с тревожност?

Кехоу казва, че обсъждането на безпокойство с деца може да бъде трудно и първоначално може да им е трудно да говорят за това. „Ако все пак се отворят“, съветва тя, „изслушайте по неосъждащ начин как се чувстват. Напомнете им, че е добре да се чувстват уплашени или притеснени и се опитайте да ги успокоите по подходящ за възрастта начин.

„Не забравяйте, че не е нужно да знаете всички отговори, но обсъждането на нещата може да им помогне да се почувстват по-спокойни.“

Тя предлага на родителите да проучат начини да помогнат на децата да се чувстват по-спокойни, включително внимателност, медитация и техники за заземяване.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 13 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 14 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 14 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 14 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 15 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 15 часа