Категории: Любопитно

Забравено изобретение: Гениалният ум на Никола Тесла и „машината му за земетресения“

Реклама

На фона на мощните земетресения, случили се в Турция и Сирия, конспираторите започнаха да развиват теории за възможно изкуствено причиняване на трусове. Това, разбира се, не може да бъде потвърдено от никого, но можем да припомним някои факти от историята, свързани с гениалния ум Никола Тесла. Някои хора вече са запознати с устройството, което той е изобретил. То е наречено електромеханичен осцилатор на Тесла. Устройството представлява електрически генератор, захранван с пара, патентован от Никола Тесла още през далечната 1893 г. По-късно в живота си Тесла твърди, че една версия на осцилатора е причинила земетресение в Ню Йорк през 1898 г., спечелвайки му популярната културна титла „машината за земетресения на Тесла“. 

Никола Тесла днес е известен с работата си върху електричеството и енергията. Той разработи система за променлив ток, която прави възможно предаването на електричество на големи разстояния. Също така работи и върху безжична комуникация и пренос на енергия.

Тесла безспорно е бил брилянтен откривател, но и доста ексцентричен. Може би по-загадъчните части от неговата личност го правят толкова интересна тема за конспираторите. Смята се, че именно Тесла е работил върху неизвестни енергийни източници, контактувал е с НЛО, причинил е експлозията в Тунгуска чрез смъртоносен лъч и дори е работил върху генератор на земетресения, пише Forbes.

През 1896 г. Тесла работи върху трептения, които да се използват за пренос на енергия. Идеята била да се създаде осцилатор, захранван с пара, способен да създава различни честоти. Ако честотата съответства на резонансната честота, приемното устройство трябва да преобразува механичните трептения обратно в електрически ток.

През 1897 г. устройството е готово и през 1898 г. се предполага, че е успял да осцилира лабораторията си на ул. „Е. Хюстън“ 48, Ню Йорк, до такава степен, че разтревожените съседи да извикат полиция и линейка, страхувайки се от земетресение.

По-късно Тесла обяснява този принцип на репортера Алън Л. Безсън, който публикува през февруари 1912 г. статия за резонатора на Тесла в списание The World Today:

Твърди се, че Тесла един ден излязъл с малкото устройство, запътил се към десет етажа стоманена конструкция без тухла или камък около нея, след което захванал устройството за една от гредите. Тогава Тесла споделя, че сградата започнала да скърца. Работниците в стоманодобивната промишленост били обзети от паника, вярвайки, че е имало земетресение. Извикана е полиция. Тесла сложил устройството обратно в джоба си и си тръгнал.

„Още десет минути и можеше да срине сградата на улицата. И със същото устройство той можеше да хвърли Бруклинския мост в Ийст Ривър за по-малко от час“, се пише в публикацията.

Тесла си представял, че може да използва вълните, генерирани от неговото изобретение, за мирни приложения. Едно устройство би трансформирало електричеството във вибрации. След това Тесла щял да използва подземни скали, за да изпрати вибрациите към второ устройство. Това приемно устройство би уловило вибрациите и би трансформирало трептенията в електричество, което да се използва локално.

Освен това през 30-те години на миналия век Тесла работел по използването на по-малки устройства за освобождаване на енергия от Земята, за предотвратяване на земетресения. Системата за „телегеодинамика“ на Тесла обаче така и не успя да надхвърли прототипа.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 8 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 8 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 8 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 9 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 9 часа

Двама души изгоряха при пожар в къща в България

Обгорените тела са били намерени под останките на изгоряла кирпичена къща. Все още се установява…

преди 9 часа