Категории: Варна

Архитект Георги Бачев: Безопасни ли са сградите във Варна при земетресение?

Реклама

От медия „Нова Варна“ се свързахме с един от успешните архитекти в морската столица – Георги Бачев, за да поискаме мнението му относно безопасността на сградите във Варна при земетресение с подобен магнитуд като този в Турция. Прочетете цялото интервю, за да разберете има ли разлика при ново и старо строителство, както и какви са способите за укрепване на сградите при земетресения, действащи сега.

Архитект Георги Бачев е завършил „Архитектура“ в Универститета по архитектура строителство и геодезия, гр. София през 2001 г. Пет години по-късно основава свое архитектурно студио в гр. Варна. Работил е по множество проекти в областта на устройственото планиране, жилищни и обществени сгради. Участвал е в ArchiPRIX, организиран от Berlage Institute, Ротердам и SHARE Sofia. Носител е на множество награди, сред които: САБ Варна 2009, Награда на КАБ, WhATA, Сграда на годината 2011, BigSEE 2021, Български Архитектурни Награди 2019 и др., номиниран е за Mies Van Der Rohe 2022, European Prize for Urban Public Space 2018.

– Господин Бачев, до каква степен строителните стандарти в България гарантират рисковете от земетресения?

Конструкцията на сградите се проектира от квалифицирани строителни инженери. Гаранцията за това, дали една сграда е безопасна при земетресение, зависи най-вече от квалификацията на нейния конструктор.

В България се изисква новите сгради да отговарят на 9-та степен по MSK*. Това изискване е въведено след 1987 г. Причината за повишаване на строителните стандарти за безопасност е земетресението в Стражица**.

В страната също има действащо земетръсно райониране и Варна като част от черноморския регион не е с най-високите противоземетръсни изисквания. В София например изискванията са по-високи.

Едно съществено изискване след 1987 г. е новите сгради да имат вертикални укрепващи противоземетръсни шайби по цялата им височина.

– Има ли много стари сгради във Варна, които са изложени на риск от срутване при земетресение с подобен магнитуд като това в Турция?

Трудно е да се каже дали има опасни сгради във Варна. По принцип, дори и строени преди 1987 г., сградите не би трябвало да се квалифицират като опасни. В голямата си част те са безопасни, особено тези с монолитни стени, с колони и шайби.

Панелните сгради, например, са с носещи стоманобетонни стени и ако няма намеси по конструкцията и връзките между панелите са в добро състояние, са безопасни.

Има и други видове технологии на изпълнение, като ЕПК – едроплощен кофраж. Преди промените високите сгради се изпълняваха по тази технология. Те са едни от най-безопасните, защото са с носещи стомано-бетонни стени, изпълнени по монолитен способ.

– Спазват ли се стандартите, отнасящи се до обезопасяване срещу земетресения, при новото строителство?

Ако за сградата е извършена паспортизация, тя би трябвало да има и становище от експерт инженер конструктор, което да указва дали има нужда от конструктивно укрепване.

Стандартите за ново строителство се спазват. Важно е по време на строителство да се изпълняват предписанията на всички проектанти, ангажирани в инвестиционния процес. При наличие на лицензиран строител и надзор на обекта не би трябвало да има проблеми.

– Благодарим Ви за този полезен разговор.

* Ска̀лата на Рихтер е ска̀ла за определяне и сравняване силата на земетресенията. Ска̀лата на Рихтер показва енергията на земетресението или т. нар. магнитуд. Тя представлява десетобална логаритмична ска̀ла. Докато скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник (МSK) измерва, колко са разрушителни земетресенията. За изчислителен метод се използва МSK.

** Земетресението в Стражица, област Вранча, се случва на 7 декември 1986 г. То е с магнитуд от 5,7 по Рихтер. Двама души загиват, 3000 семейства остават без дом.

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Костадин Костадинов: Призовавам жителите на район „Одесос“ да излязат и да гласуват за Борислав Барийски

„Възраждане“ е единствената партия, която провежда кампания и е сред хората – ние разговаряме, обсъждаме…

преди 12 часа

Засега само подмяна на осветлението, без ремонт на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела ще се подменят на Аспаруховия мост във Варна, научи медия "Нова…

преди 12 часа

Във Варна потвърдиха задържането на обвинен в грабеж

Задържането на обвинен в грабеж бе потвърдено, съобщават от Апелативен съд - Варна за медия…

преди 12 часа

ЕК одобри близо 170 млн. евро помощ за земеделците в България

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на общо 168,9 млн. евро (над 330…

преди 13 часа

Бракониери убиха моруна от изчезващ вид край наш град

Моруна от застрашен от изчезване вид е станала жертва на бракониерски улов край Свищов. Това…

преди 13 часа

Жена у нас е осъдена на две години затвор за кражби

От Софийска районна прокуратура съобщават, че жена е осъдена на две години затвор за кражби.…

преди 13 часа