Категории: Свят

Турския сеизмолог проф. Гьокюр направи стряскаща прогноза за Инстанбул

Реклама

Известният турски сеизмолог проф.д-р Наджи Гьорюр предупреди, че се увеличават рисковете за възможно силно земетресение по Северноанадолския разлом в района Мармара, към който спада мегаполисът Истанбул.

„От 23 години насам постоянно повтаряме: Подгответе Истанбул за силно земетресение, което очакваме по Северноанадолския разлом. Невъзможно е да се посочи точна дата, на която разломът може да се активизира. Но още след земетресението в Мармара през 1999 г. предупредихме, че 64 процента е вероятността от силно земетресение в период от 30 години. Оттогава минаха 23 години. Смятайте в какво положение сме. Може да е 2029 година“, каза той в предаване на телевизионния канал ТГРТ.

„Като се има предвид напрежението от тези земетресения и разломи в околностите на Мараш, предлагам басейнът на Адана и регионът Искендерун да бъдат внимателно разгледани. Освен това южната част на Мраморно море, Чанаккале и Бурса също трябва да бъдат внимателни. По същия начин полуостров Измир и околностите му… На нашите средиземноморски брегове крайбрежните зони в Анталия и Мугла трябва да бъдат внимателни. Очакваме силно земетресение в района между Ерзинджан, Бингьол и Карлъова на Северноанадолския разлом. Това е област, за която се тревожим. Според геоложките данни може да има проблеми в Хакари. Големите земетресения, които споменахме, могат да се считат за 6 и повече.“

През 1999 година в разрушителното августовско земетресение с магнитуд 7,4 по Рихтер загинаха над 17 000 души, а над 150 000 сгради бяха разрушени. Ученият коментира, че предупрежденията и призивите, негови и на колегите му, за очакваните земетресения не целят да плашат хората, а да се задействат институциите и механизмите да бъдат подготвени.

Гьорюр подчерта, че ако са били взети предвид предупрежденията за рисковете в районите на земетръсните разломи, ако са били спазвани противоземетръсните стандарти, разрушенията в Кахраманмараш, Килис, Диарбекир, Адана, Османие, Газиантеп, Шанлъурфа, Адъяман, Малатия и Хатай е можело да бъдат избегнати в известна степен, а държавата и институциите да бъдат подготвени за спасяване на хората и посрещане на щетите от природното бедствие.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Костадин Костадинов: Призовавам жителите на район „Одесос“ да излязат и да гласуват за Борислав Барийски

„Възраждане“ е единствената партия, която провежда кампания и е сред хората – ние разговаряме, обсъждаме…

преди 7 минути

Засега само подмяна на осветлението, без ремонт на Аспаруховия мост

Близо 250 осветителни тела ще се подменят на Аспаруховия мост във Варна, научи медия "Нова…

преди 14 минути

Във Варна потвърдиха задържането на обвинен в грабеж

Задържането на обвинен в грабеж бе потвърдено, съобщават от Апелативен съд - Варна за медия…

преди 22 минути

ЕК одобри близо 170 млн. евро помощ за земеделците в България

Европейската комисия (ЕК) одобри държавна помощ в размер на общо 168,9 млн. евро (над 330…

преди 52 минути

Бракониери убиха моруна от изчезващ вид край наш град

Моруна от застрашен от изчезване вид е станала жертва на бракониерски улов край Свищов. Това…

преди един час

Жена у нас е осъдена на две години затвор за кражби

От Софийска районна прокуратура съобщават, че жена е осъдена на две години затвор за кражби.…

преди един час