in

Напукани и сухи устни: Как да ги предпазим през зимния сезон?

Снимка:Pixabay

През зимата предпазваме ръцете си с ръкавици, краката си с хубави чорапи под обувките… дори запушваме ушите си, за да ги предпазим от последствията от ниските температури. Но оставяме кожата на лицето открита, а най-много страдат точно устните .

Когато настъпят ниските температури, пазим дори ушите си. Забравяме обаче да пазим устните си, една от най-чувствителните части на лицето

Защо устните се напукват?

Кожата на устните е много по-фина от тази на всяка друга част на тялото или лицето. Сякаш това не е достатъчно, то няма мастни жлези , които да ги поддържат меки, хидратирани и защитени от студа.

Излагането им директно на ниска околна температура води до бързото им дехидратиране и следователно могат да се напукат, но сухата среда на вътрешните пространства поради нагряване също допринася за появата на тези болезнени рани. Ако въздухът на улицата е студен и сух и забравим да ги защитим правилно, те почти сигурно ще се спукат,пишат от Elmundo.es

Трябва ли да ги навлажнявате със слюнка?

Ако смучем или навлажним устните си със слюнка, ще забележим облекчение, тъй като това е най-естественият начин да ги хидратираме , но в зависимост от момента може дори да бъде вредно. Ако сме в студена среда и прокараме езика си, за да ги навлажним, при влизане в затоплено помещение той ще се изпари и това ще доведе до още по-голяма сухота и ще увеличи шансовете за появата на пукнатини и рани.

Как действа балсама за устни?

Те са козметика, която обикновено съдържа като основа елементи като вазелин, пчелен восък, зехтин, масло от шеа, арган… Тези мазнини действат, като образуват филм, който полепва върху тъканта на устните, предпазвайки я от външни агресии от студ и топлина Освен това те хидратират устните в дълбочина, подпомагайки тяхната регенерация.

Балсамът трябва ли да има UV защита?

Някои балсами за устни включват слънцезащитен крем с висока защита от 30 SPF или по-висок. Това е особено необходимо, ако отидем на сняг, тъй като кожата на устните е много чувствителна към ултравиолетовото лъчение от слънцето.

Раните по устните не заздравяват с антисептик, както бихме заздравявали с раната на ръката . Близостта му до устата и характеристиките на кожата ни карат да третираме раните по различен начин. Няколко дни след напукването на кожата на устните се появява малка отпусната кожа, която не е много естетична. Можем да изчакаме да изчезнат или да ги премахнем, като масажираме устните много внимателно с помощта на масло. Шалът или носната кърпичка са много добри варианти да предпазим устните си през зимата.

Публикувано от Вeлислава Велева