Категории: Варна

Павел Попов, ДБ: Можем да преобразуваме Варна в център на нисковъглеродни индустрии от европейски мащаб (ВИДЕО)

Реклама

В студиото на медия “Нова Варна” каним известни варненски политици. Те отговарят на въпроси, свързани с актуалната политическа обстановка, горещата тема “Магнитски“ и такива, отнасящи се конкретно за морската ни столица.

Наш гост днес е Павел Попов. Той е представител на Демократична България. Завършил е философия, бил е докторант и специализант в Ню Йорк и Кьолн. Ръководил е стартиращи компании в сферата на информационните технологии. В периода януари-август 2022 е заместник – областен управител на Варненска област.

 

– Здравейте, г-н Попов добре дошли в студиото на медия „Нова Варна“.

Здравейте, благодаря за поканата.

 

– Първият ми въпрос към Вас е свързан с поредното служебно правителство, вече девето поред в историята на страната. Мислите ли, че то започна да се превръща в едно удобно и приемливо решение?

Аз твърдо вярвам, че България трябва да се управлява от редовни правителства. Според Конституцията, служебните правителства са нещо като временно решение. Бих ги сравнил с резервна гума на автомобил. С нея не може да се кара прекалено дълго време, не може да стигнете много далеч. За съжаление, когато се говори за приемственост между служебните правителства изглежда че започваме да поемаме рискове, които не са предвидени в българската Конституция.

Аз имах безпокойства по този въпрос още през август, когато веднага след назначаването на служебното правителство, подадох оставка като заместник – областен управител и тези безпокойства многократно се потвърдиха оттогава насам. Служебното правителство, което беше преназначено, не просто, че кара с резервни гуми, но е започнало да прави каскади с тези резервни гуми. Чудя се дали целта им не е отклоняване на България от пистата на европейското развитие, на която толкова трудно стъпихме преди около 15 години.
Започна се веднага след назначаването на правителството с квалификации като хаос и разруха в областта на енергетиката. После военният министър дава юридически аргументи на Русия за евентуален иск срещу България за газа.

Цяла есен ни говориха за това как зимата ще бъде гладна и студена. Виждаме, че нищо от това не се случва, просто защото редовното правителство си е свършило работата. Осигурило е енергийна независимост на България за този период. Всичко това е показателно за цялостния дисбаланс на държавата, който настъпва при прекалено дълго управление на служебни правителства. Затова смятам, че е наложително да излезем от тази патова ситуация чрез едно редовно правителство.

– Какви са вашите нагласи относно предстоящите предсрочни парламентарни избори. Мираж ли е това да се състави редовен кабинет?

Аз искам да бъда оптимист и мога да бъда оптимист, защото при неуспешните опити за формиране на правителство, политиците в България поставиха една сложна задача пред българския избирател – поднесоха му една колода карти и му казаха избери си, каквото най-много ти харесва, ние после ще се разберем и ще подредим пасианса. Това сега се променя, защото се видя, че не може да се разчита нито на прекалена опитност на политиците, пък се оказа и на самите карти, тъй като те започнаха да си сменят цветовете заради войната.
Сега условията на избора се променят: избирателят ще има само две алтернативи. Моята политическа сила ”Демократична България” всъщност е част от променените условия, защото ние се регистрирахме заедно с ”Продължаваме Промяната” и ще се явим на изборите като единна политическа сила. Това създава едната алтернатива на начините, по които може да се управлява България. Ние ще се опитаме да предложим на българския избирател едно управление на наваксващото развитие, на бързата модернизация на страната, защото това е единствения начин да се преодолее изоставането, в което живеем през последните години откакто ГЕРБ дойде на власт.

Другият начин да се управлява страната е още от тези корупционни фактори, които в крайна сметка доведоха до изоставането. Единственото хубаво, което виждам там е, че текат процеси на обединение, така че и другият полюс е ясен. Там са ГЕРБ, ДПС и БСП. Първо наричахме тяхното обединение ”хартиена коалиция”, защото се опитаха да използват хартиените бюлетини като начин за нечестно предимство, сега обаче „залепна“ названието ”Коалиция Магнитски”. Всяка една от тези партии има поне по един виден представител, включен в списъците. Стигнахме до там България да е представена с 8 политически лица в този списък от само 10 в ЕС и само 52 в световен мащаб. Списъкът ”Магнитски” е предназначен да предпазва демокрациите от корупция. Той е олицетворение на фразата ”корупцията убива”. Констатацията е, че корупцията в България е повсеместна и вкоренена. Хубавото е, че има рецепта за преодоляване на огромния проблем: Реформа, имаща за цел върховенство на закона. Обединението ПП-ДБ е единствената сила, способна да проведе такава реформа.

  – Възможно ли е на политическата сцена да има формации, които въпреки различията в платформите си, могат да постигнат консенсус по важни за страната въпроси?

Разбира се, че е възможно, това е смисълът на политиката и всъщност това, което се случва и днес, а именно обединението между ”Демократична България” и ”Продължаваме промяната” е пример за такова преодоляване на различията и намиране на допирните точки. Планове за съвместно отиване на избори имаше още на миналите избори, като тогава те не се осъществиха по основателни причини – едната политическа сила ”Продължаваме Промяната” е по-лява, другата ”Демократична България” е по-дясна. Основният приоритет на ”Продължаваме Промяната” е свързан с повишаване на доходите, а приоритетът на ”Демократична България” е финансовата дисциплина. Т.е тези различия са съществени, но ние вече узряхме за мисълта, че различията по оста “ляво – дясно” не са най-важните в политическия живот в момента.

Това, което издава къде минава разделителната линия в българската политика, е в отношенията между новото и старото. Начинът, по който едните политически сили реагират на проектите за бъдещето, а другите теглят към миналото. Модерното технологично общество изисква модерна структура на управление. Модернизацията на технологиите и демократизацията вървят ръка за ръка. Съпротивата срещу технологичното обновление е съпротива срещу политическото обновление. ГЕРБ, ДПС и БСП вероятно са уплашени, че ще се окаже, че принадлежат на едно минало време.

Най-важните допирни точки трябва да се търсят между хората, които имат модерна визия за развитие на България. Най-важното, което предстои за България е записано в ”Плана за възстановяване и устойчивост”. Той е преди всичко план за технологично обновление и е част от осъществяването на Европа като проект, насочен към бъдещето. Този план не може да бъде осъществен от реакционери. Не можем да имаме евроатлантическа коалиция и тя да включва хора, които да не разпознават бъдещето и да са дърпани назад от носталгия.

Кои са основните ключови проблеми, които трябва да настъпят във Варна и областта в най – близко бъдеще?

Няма да изненадам никого, ако кажа че Варна е в дълбока криза. Ще отида и по-далеч – ще кажа, че тя няма да може да излезе от там със собствени сили, т.е за да започне истинската промяна за Варна е необходима промяна в управлението на страната.
Трябва ни редовно правителство, което да започне компенсация за политиката на ГЕРБ, която превърна Варна в глуха провинция. Необходими са целенасочени бюджетни инвестиции за инфраструктурни проекти, разбира се първият, който всеки ще назове, е автомагистрала ”Хемус”. Но ние нямаме право да чакаме още един живот време, за да осъществяваме и други структурни проекти, като например вторият мост над езерото. Тук е възможно да се търсят решения, които се взимат на национално ниво, но осигуряват финансиране на местно.
Идея, която съм готов да отстоявам, e предоставянето на процент от събрания данък общ на общините – примерно, 20%. Т.е хората в момента се облагат с ДОД, който отива в националния бюджет и от там чакат правителството да разпредели към общините. Идеята е да има фиксирана част от този данък, която да остава при общините, за да може да се инвестира за местни проекти. Варна само би спечелила от това, но абсолютно необходимо условие е да се смени екипът, който управлява града.

Ние с Благомир Коцев, докато той беше областен управител, а аз негов заместник, тествахме коалиционната формула, която сега се опитваме да приложим на национално ниво и успяхме да постигнем резултати, които бяха високо оценени от варненци. Ограничихме трафика по Крайбрежната алея с грижа за качеството на живот; спряхме разпродажбата на общински имоти, за да утвърдим принципа на отговорност към общите финанси. Смехотворна е опорката, че всички провали на ГЕРБ в управлението на Варна се дължали на тези 3% нереализирани приходи.

Най-общо като проблеми на града могат да бъдат посочени презастрояването, замърсяването, упадъкът на индустриите. Всички тези проблеми са обратими при едно компетентно управление. Нужна е последователна градоустройствена програма, която да е насочена към всички аспекти на качеството на живот – здравеопазване, паркова среда, ефективен транспорт, грижа за културното наследство. Това е ключа към икономическото обновление на градa ни, защото така се привличат индустриите на бъдещето, с висока добавена стойност, при които най-важен е човешкият капитал. Варна има потенциала да се превърне в център на IT и други нисковъглеродни индустрии от европейски мащаб. Всичко зависи от визията и волята за правилен избор на хората.

 – Благодаря Ви за този разговор и за вашата позиция.

Цялото интервю с Павел Попов, може да гледате във видеото:

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Спират тока във Варненско на всички тези адреси в първия работен ден

На 24.09.2024 г. В периода 8:00 ч. до 17:00 ч. Поради обезопасяване на съоръженията за…

преди един час

Силни думи на Румен Радев за Независимостта на България

Днес народът ни отбелязва делото на поколение, за което държавността и нейната независимост бяха висши…

преди един час

Какво ще бъде времето в първите дни на есента

В понеделник ще преобладава слънчево време. В сутрешните часове на места в котловините ще има…

преди един час

Без ток в този район на Варна точно в неделя

Поради профилактика на съоръженията за доставка на електроенергия, ще бъде прекъснато електрозахранването в районите на:…

преди 4 часа

Днес настъпва астрономическата есен

През тази година астрономическата есен ще настъпи на Деня на независимостта на 22 септември в…

преди 4 часа

Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България(ПРОГРАМА)

Днес Варна отбелязва 116 години от Независимостта на България с тържествено честване, което ще де…

преди 4 часа