Категории: Черноморие

В памет на Апостола: В двора на Бургаска гимназия почистиха негов величествен монумент (СНИМКИ)

Реклама

За втора поредна година в Бургас бе извършен един скромен, но много искрен акт спрямо Апостола на свободата. По повод 150- годишнина от обесването му, почистен с безвреден препарат и вода бе монументът му в Морската градина, а сега за първи път това се направи и с величественият монумент на безсмъртния роден син в двора на Руската гимназия с патрон Васил Левски.

Идеята преди време тръгва спонтанно, с шовинистични подбуди на братята журналисти и общественици Кеворк и Степан Дадурян- на 18.072021, или още датата на рождението на Дякона. Дори способите за почистване са като в казармата едно време- микс от домашен сапун, сода, оцет и вода. Във времето активно се включи като спонсор Нелсен Чистота, логистиката и разрешението е от местната власт като собственик на паметниците, а възпитаници- творци на Руската гимназия изнасят блиц- рецитали в проявите.

Снимка: newsuniconbg

Водеща мотивировка на братята от Бургас е, че безумно си обичат родният край, а Левски приживе е имал доста арменски сподвижници, а самият той доказано е бил полиглот и е владеел отлично техният език. По думи на покойния вече проф. Божидар Димитров, при визитите си в морския град Левски е събирал комитетите от региона в арменския храм и в частна къща зад Съдебната палата, която вече не съществува.

Снимка: newsuniconbg

Под открито небе, конфиденциално е провеждал и физическа подготовка с всички свои бургаски приятели, защото кондиционната форма е била много важна за оцеляване в онова робско време. Акциите за обесването и рождението на Левски, ще продължат. А идеята е в следващ етап, при по- благоприятен финансов микроклимат да се пристъпи към още по- смел ход.

Снимка: newsuniconbg

„По наше наблюдение трябва да се свали цялостно патината и при двата паметника. През десетелията се е компрометирала заради високата влажност в Бургас. След което да се извършат ремонти по мументите, където са необходими , накрая да има ново патиниране. За да издържи то през десетилетията напред. В хилядолетни градове като Ереван и Рим има практика за т. нар осиновяване на паметниците за определен период от физически и юридически лица- при ясни правила. Какво пречи в иновативен град като Бургас, да се мисли в тази посока. Вечна слава пред герои като Левски, благодарим за подкрепата и всички колеги- журналисти“, посочиха в един тон Кеворк и Степан.

Снимка: newsuniconbg
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

ПП-ДБ се сринаха в социологията

Стана ясно, че една четвърт от традиционните избиратели все още не са решили за кого…

преди 1 минута

Внимание, шофьори: Ако пътувате за Бургас утре, това е важно за вас

Утре шофьорите да се движат с повишено внимание между 60-ти и 62-ри км на АМ…

преди 2 часа

Обявиха последни новини за състоянието на словашкия премиер

Стана ясно, че животът на словашкия премиер Роберт Фицо вече не е в опасност след…

преди 2 часа

Почина една от най-популярните личности в света

Стана ясно, че е починала Алис Стюарт. Тя е ветеран политически съветник и политически коментатор…

преди 3 часа

Важно за всички ученици в България: Кога са на училище

Както е известно в момента тече дълъг уикенд за учениците в България. Децата са на…

преди 3 часа

С какво време започва новата седмица по Черноморието

През нощта облачността ще е предимно значителна и на места в Югозападна България ще превалява…

преди 3 часа