in

Диетолог изброи няколко продукта, които намаляват риска от кръвни съсиреци

Снимка: Pixabay

Редовната консумация на череши, зелен чай и мазна риба може да намали риска от образуване на кръвни съсиреци. Това каза диетологът Олга Панова. Според диетолога опасните кръвни съсиреци се получават поради нездравословно хранене, наднормено тегло и заседнал начин на живот.

 

Сисиреци се появяват през цялото време, когато се порязваме, удряме. Но те преминават естествено и обикновено не причиняват вреда. Има и такива, които остават, растат и след това могат да причинят големи проблеми, дори смърт“, обясни тя.

Има обаче продукти, които намаляват риска от образуване на такива съединения в съдовете. Например черешата: съдържа кумарин, който намалява плътността на кръвта.

„Една шепа ще ни помогне да предотвратим образуването на кръвни съсиреци, а също и за да имаме достатъчно сън“, каза Панова.  Намалява риска от тромбоза и зеленият чай. Съдържа рутин, който блокира ензимите, които насърчават образуването на кръвни съсиреци. Една-две чаши зелен чай на ден определено няма да навредят.

Следващият продукт е слънчогледовото масло. „Най-важното е да не е рафинирано, а да мирише на масло. Има много антиоксиданти, включително витамин Е, който пречи на производството на тромбоцити и съответно на образуването на кръвни съсиреци“, каза специалистът в интервю за програмата „Доктор 24“.

Черният дроб на треска също трябва да бъде включен в диетата – той съдържа хепарин. Можете да ядете този продукт веднъж седмично, например, намазан върху хляб или комбиниран с варени яйца и зелен лук.

Друга е мазната риба, като херинга. Съдържа омега 3, полиненаситена мастна киселина. Имаме нужда от него, за да не образуваме натрупване на тромбоцити и да не се появяват кръвни съсиреци. Ако консумираме риба веднъж седмично, това е чудесна превенция срещу тромбоза.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Вeлислава Велева