Категории: България

Медиците ни, завърнали се от Турция: Първоначално видяхме, че цари хаос (СНИМКИ)

Реклама

Вчера бяха посрещнати медиците от ВМА, оказали помощ на пострадалите от земетресението в Турция. Вчера в 21.30 ч. те се завърнаха на родна земя с военнотранспортен самолет „Спартан“ и бяха посрещнати в 16-а авиобаза Враждебна от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски, д. м. н. Това съобщиха от Министерството на отбраната за медия „Нова Варна“. След това „Спартан“ на ВВС България достави и хуманитарна помощ за пострадалите от земетресението в Сирия

Екипаж от 16-а авиационна база Враждебна с командир майор Веселин Асенов излетя със самолет „Спартан“ вчера, 16 февруари, в 11.07 ч. за ливанската столица Бейрут, за да транспортира хуманитарна помощ, която страната ни предоставя на пострадалите от земетресението в Сирия. Военнотранспортният самолет беше натоварен с одеяла, спални комплекти, палатки, необходими за хората в разрушените населени места.

По-късно същия ден самолетът прелетя от Бейрут до Адана, за да прибере екипите от Военномедицинска академия – София, които от 6 февруари са в засегнатия от земетресението район в Турция.

В продължение на десет дни майор д-р Цветан Станимиров, капитан д-р Синан Емин, старшина Мария Борисова и младши сержант Илия Деков от състава на Модулните военномедицински формирования за осигуряване на медицинска помощ при бедствия, аварии и катастрофи заедно с местните спасители търсеха оцелели под руините и оказваха помощ на пострадалите.

В 21.30 ч. военнотранспортният самолет кацна на летище „София“. Медиците бяха посрещнати от началника на ВМА генерал-майор професор Венцислав Мутафчийски, д. м. н.

За пореден път военнослужещите от Въоръжените ни сили доказаха, че са подготвени да изпълнят професионално своя дълг в помощ на пострадалите хора.

„Това, което се случи, беше, че в понеделник получихме заповед да отидем да окажем първа помощ в Република Турция. В рамките на около час екипът се подготви и бяхме готови да отпътуваме на втория час. Първоначално видяхме, че цари хаос. Кацайки в град Адана, установихме, че службите не бяха подготвени, те не знаеха, че ще дойдат спасителни екипи“, каза хирургът от ВМА – майор д-р Цветан Станимиров.

Оказва се, че българският екип е първият международен екип, който е кацнал там.

Снимка: Министерство на отбраната
Снимка: Министерство на отбраната
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 10 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 10 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 10 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 10 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 10 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 11 часа