in

Лекар обясни на какво се дължи честото желание за ядене на риба

Снимка: Pixabay

Рибата е любима храна на много хора. Тя е здравословна част от диетата на човек. Съдържа множество полезни вещества, като йод, желязо, калий, натрий, хлор, молибден, мед, бром, магнезий, фосфор, сяра, цинк, кобалт, манган. В рибата се съдържат и витамини – A, D, B1, B2, B6, B12, мастни киселини (омега-3, омега-6), казва диетологът д-р Марина Сорокина

Много от нас обичат да си похапват риба понякога. Но случвало ли ви се е това чувство да се задържи у вас за прекалено дълго време? Според диетолога д-р Марина Сорокина честото желание за ядене на риба, може да ни говори за липса на определени вещества в организма ни, като подсъзнателно се опитваме да си ги набавим.

Какво се крие зад честото желание за ядене на риба?

Според диетолога това желание може да говори само за едно – в организма се е образувал дефицит на някои полезни вещества. Например:

Дефицит на фосфор

Това се доказва и от честа физическа умора, бърза умора от интензивна умствена работа, повишена нервност и разслояване на ноктите, пише actualno.com.

Дефицит на йод

Той се проявява чрез намаляване на мозъчната активност, нарушена функция на щитовидната жлеза. Освен това косата може да започне да пада.

Дефицит на калий и магнезий

Най-често техният дефицит се проявява с аритмия и други сърдечни проблеми.

Дефицит на витамин А

Недостигът му води до проблеми със зрението или кожата.

Защо искате да ядете риба по време на бременност?

Може да има няколко причини за това желание:

  • Последици от токсичност – поради честото повръщане в тялото се нарушава водно-солевият баланс. Яденето на риба, особено солена, в този случай му помага да се възстанови.
  • Недостиг на витамини – бебето, което расте в утробата, се нуждае от витамини и микроелементи, както и от течност (натрият и хлорът я задържат). Дефицитът на тези вещества се изразява в желанието за консумация на риба.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/