Категории: Избори 2023

Стела Николова пред „Нова Варна“: Минералните води на Варна трябва да са достъпни за всички, а не само за избрани

Реклама

Специално пред медия „Нова Варна“ говори Стела Николова – адвокат с над 20-годишна практика и граждански активист. Стела Николова е седма в листата на КП „Продължаваме Промяната – Демократична България“ във Варна

Здравейте, г-жо Николова!

– Тъй като винаги сте подчертавали, че Варна е на първо място за Вас, докато бяхте и народен представител, бихте ли казали къде са нереализираните потенциали на града?

Здравейте! Колко дълго може да бъде това интервю?! Да, за съжаление Варна изобщо не се развива от поне десетилетие. Такъв застой няма дори и в по-малките градове в страната. Ще се огранича до три от по-значимите нереализирани възможности.

– На първо място пристанището на града не се използва, както би могло. Всяко пристанище е като голяма порта към света. Имаме примера на Констанца – там само за няколко години направиха чудеса, използвайки и европейски средства. Това, което успях да постигна, докато бях народен представител, е да се подпишат анекси към договорите за отдадени площи под наем на нашето пристанище. Тези договори са сключени за 10 години и бяха с фиксирана цена за целия период. Сега поне имат индексация с инфлацията, но смятам, че в „Пристанище Варна“ трябва да се инвестира в силози, каквито проекти има, да се използва и развива потенциала му, а не да се превръща само в зона за развлечения.

– Друг невероятен потенциал на Варна са младите хора, които учат в шестте университета в града. Във Варна обаче няма индустриална зона и не се привличат иновативни инвеститори, които да предложат работни места за тези млади специалисти и те напускат града ни, след като завършат.

– Минералните води в града ни са дадени само на някакви строители, за да използват термално затопляне на сградите, които са построили, вместо община и държава да инвестират в един комплекс, който да привлича туристи от цял свят, както е в Будапеща. Такъв огромен комплекс има и в Букурещ. Мъчно ми е, когато варненци палят колите и отиват през уикенда там, докато варненските минерални извори си стоят недостъпни за хората.

– Тъй като сте приели каузата за запазване на Морската градина като Ваш приоритет, каква е Вашата визия за Морската градина? Какво трябва да направим, за да я превърнем в нормално европейско пространство?

– През 2020-а година, докато бях още общински съветник, групата на „Демократична България“ в Общински съвет внесе предложение за решение да се обезщетят собствениците на парцели в т.нар. м-ст „Салтанат“ и да се изготви план за замяна с общински имоти или покупката им на пазарна оценка от вещо лице. До този момент това предложение все още не е разгледано. В същото време София вече заложи в миналогодишния си бюджет сума, с която да изкупува парцели, отредени за зелени площи в кварталите след решението на Конституционния съд, касаещо тези имоти. Трябва и да бъде променен чл.55 от ЗУТ , с който се допусна парцелите в парка да станат паркинги.

Да, изпълнението на подобно решение би било трудно и няма да стане в рамките на 1-2 години и ще ни трябва помощ от държавата, но не можем да допуснем Морската градина да се превърне в квартал на града. Длъжни сме да я опазим като парк, защото и след допуснатото презастрояване на града, място за нови паркове много не остана.

Не виждам и смисъл в нашия парк да се сложат тези грозни бараки, каквито сегашната общинска администрация се опитва да наложи за срок до 2028-а година. Оцелели сме и без бараки немалко години, а и има достатъчно заведения, от които всеки може да си закупи вода. Тъй като Варна увеличава населението си, а паркове в града липсват, то Морската градина или Приморски парк трябва да бъде запазен в своите граници и да не се допускат строежи там.

– Варна е известна в страната с обслужване на частни интереси. Каква според Вас е рецептата за освобождението на Варна от олигархичната хватка?

– Много проста. Първо след 2 април да имаме редовно правителство и мнозинство в парламента на прогресивните сили, които да извършат реформа в прокуратура, за да започне тя да работи в обществен интерес, а не да бъде използвана да прикрива престъпления и през есента варненци да си изберат кмет, който милее за града и хората в него.

България и Варна имат нужда от женска ръка. Време е за жена-премиер на България!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ангел Кунчев за последния вариант на COVID, циркулиращ в Европа: Отново изчезва вкуса, с остра кашлица, чувстваш се разбит

Главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев обясни как той самият е прекарал миналата седмица…

преди 3 минути

Днес спират тока на тези места във Варна и областта

На 25.09.2024 г. В периода 9:30 ч. до 14:00 ч. Поради неотложни ремонтни дейности на…

преди 12 минути

Времето по Черноморието днес: Мъгла и облаци сутринта и слънце през деня

От НИМХ прогнозират, че времето днес (25 септември) ще бъде предимно слънчево. Очакват се максимални…

преди 2 часа

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 16 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 16 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 16 часа