Категории: България

Млекопроизводител каза къде може да се намери прясно мляко за 2 лв.

Реклама

Производител на мляко обвини Европейският съюз в това, че унищожава производството в България. Той изтъкна, че субсидиите в големите държави са много по-високи, а у нас няма как да се очаква налагане на таван на надценките. По негови думи, за да може правителството да наложи на каква цена да продават търговците, трябва да се даде субсидия. Той изтъкна млекоматите като добро решение, тъй като цената на млякото е много добра, а и продуктът винаги бил пресен

Политика на ЕС е да се унищожава родното производство, за да може да има по-голям внос от други държави, изказа мнението си пред БНР Тодор Ванев – млекопроизводител.

По негови думи няма кой да помисли за България, а производителите в големите държави получавали два пъти по-високи субсидии.

Според млекопроизводителя няма как да се сложи таван на надценките, каквато намерение изразиха от служебния кабинет за справяне със ситуацията:

„Никой не може да задължи някой търговец да продава нещо на цена, на която каже правителството. За да стане това, правителството трябва да даде някаква субсидия, т.е. да доплати разликата до това, на което търговецът е решил да продава. На пазарната икономика смятам, че няма как да стане тази работа“, заяви той.

Фермерът има около 500 животни. В последните 2 години разходите са огромни, подчерта той и добави, че помощта от държавата за изхранване на животните е нищо на този фон:

„В последните 2 години фуражите са скочили двойно, разходите са скочили двойно, да не кажа и тройно. Но продукцията ни е с 20-30% нагоре“, обясни Ванев.

Ванев намира решението за себе си с млекомати. С това той се занимава вече 10 години. Качеството на млекоматите е много по-високо от това в магазините, млякото е прясно всеки ден, а цената му е 2 лв., изброи предимствата той. По думите му цената на млекомата не може да се качи, защото средностатистическият българин е на ръба да си покрива разходите. В магазина обаче цената е около 3,5 лв., а цената на мандрата на едро е около 0,80 лв., отбеляза фермерът.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Честит рожден ден на Андреа Бочели

На днешната дата е роден Андреа Бочели. Той е роден на 22 септември 1958 г.…

преди 21 минути

Идве сезонът на киселото зеле. Кога да го слагаме

Есента дойде, а след нея и зимата. А това е времето и на киселото зеле.…

преди 25 минути

Земетресение удари Босна и Херцеговина

Земетресение е регистрирано днес следобед в Босна и Херцеговина и в Хърватия, съобщи Европейско-средиземноморският сеизмологичен…

преди 32 минути

Колко пияни и дрогирани изловиха по пътищата на страната

14 130 моторни превозни средства са проверени в рамките на разпоредената специализирана полицейска операция за…

преди 3 часа

След полови век арестуваха мъж, извършил две убийства

Италианската полиция арестува в Рим мъж, обвинен в извършването на две убийства в Мелбърн, Австралия,…

преди 3 часа

Почина един от най-известните български художници

“Почина Иван Вукадинов - патриархът на съвременното ни изкуство! Дистанцията, с която той се разграничи…

преди 3 часа