Категории: Свят

Следете за тези симптоми: Възможно е да алармират за инфаркт, месец преди появата му

Реклама

Има много фактори в ежедневието ни, които могат да отключат инфаркт. Примери за такива фактори са стресът, честата консумация на нездравословна храна, както и липсата на сън. Инфарктът означава означава внезапно запушване на един от двата големи кръвоносни съда (коронарни артерии), а колкото по-голям е запушеният съд, толкова по-тежък ще бъде инфарктът.

Все пак има някои симптоми, за които можем да следим и, които поне месец преди инфаркт, могат да ни подскажат за неговото проявяване:

Умора

Когато артериите се стесняват, сърцето ви започва да получава много по-малко кръв, отколкото преди. Това усложнява работата на кръвоносната система. И първият признак на тези проблеми е вечната сънливост и чувството за абсолютна умора, пише actualno.com.

Задух

Ако сърцето ви не получава достатъчно кръв, това означава, че белите ви дробове не са в състояние да получат толкова кислород от белите дробове, отколкото се нуждаят. Ако често имате проблеми с равномерното дишане, по-добре е да се консултирате с лекар – и то възможно най-скоро.

Слабост

Ако чувствате слабост в цялото си тяло, това означава, че в артериите ви има твърде малко кръв. Вашите мускули не получават кислорода и хранителните вещества, от които се нуждаят. Така че, ако често ви прилошава без видима причина, това само по себе си е доста тревожен знак за проблеми със сърдечно-съдовата система.

Световъртеж и студена пот

Липсата на приток на кръв към мозъка е животозастрашаващо състояние. Ако чувствате, че тялото ви често е покрито с лепкава студена пот и вие самите често изпитвате замаяност, не игнорирайте тези симптоми.

Натиск в гърдите

Ако забелязвате симптоми на прекомерен натиск в гърдите, дискомфорт в тази област, това също е тревожен знак. Тези симптоми може да зачестят с течение на времето и да станат по-трудни за овладяване.

Втрисане

Ако имате грипоподобни симптоми периодично, това може да е знак, че сте на път да получите инфаркт. Ако смятате, че сте изпитали тези симптоми лично или някой ваш близък ги е изпитал, незабавно потърсете медицинска помощ. Най-добрият начин за предотвратяване на инфаркт е ранното идентифициране на симптомите и започване на превантивно лечение.

Важно: Статията не замества балансираното хранене и консултацията със специалист! Предоставената в нея информация не може да се използва за самодиагностика!

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Какво ще бъде времето днес по Черноморието

Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Облачността над североизточните райони и…

преди 2 часа

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 16 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 16 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 17 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 17 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 17 часа