Категории: България

Търговци масово се скриват и затварят складовете си заради проверките по зеленчуковите борси

Реклама

Акция на полицията и данъчните в зеленчуковите борси и тържища в страната. Причина за мащабните проверки са високите цени на плодовете и зеленчуците. В борсата край пловдивското село Първенец проверката започнала още в шест сутринта.

Голяма част от търговците обаче се скриха и не отвориха складовете си. Може би заради това проверките констатираха 5 нарушения, сред които липса на касов апарат и неиздаване на касова бележка. Търговецът Николина Иванова каза пред БНТ: „Всички затвориха – Заради проверките? Ами, да, защото стоката идва по документи на много ниски цени. Реалната им цена не е такава и всичко рефлектира върху нас“.

Представители на Икономическа полиция, Националната агенция за приходите и Агенцията по безопасност на храните проверяваха дейността на търговците.“За отчетността, за издаване на документи, всичко – изискваме документи за доставка. До момента нарушения има ли? Не“, каза Слави Христов от Икономическа полиция – Пловдив.

„Трябва да започнат от митницата. След като от там минава тази цена, не знам защо идват при нас? Примерно краставица около 3 лева, на документи 40 ст., и излиза, че ние сме едни големи търгаши тук, а всъщност, не е така“, каза Николина Иванова. Полиция днес проверяваше и зеленчуковата борса в петричкото село Кърналово.

В София по-малките складове и тържища останаха затворени заради проверките.“Сега скъпи са цените, ми нормално е. Ягоди, домати, краставици – баба ви кога е яла февруари, март месец? Няма такива неща. Нормално е да е скъпо, това не са от първа необходимост неща“, каза Борислав- търговец в склад за зеленчуци.

„Реално средно цената, на която се предлага, примерно, домати е около 2.60 от български производители, а вносните идват на лев и двайсет. В процеса на работа ще се установи каква е причината за тази сериозна разлика в цените“, каза Георги Марински – началник сектор в Икономическа полиция към ГДНП.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Ще осветят в зелено щаба на ВМС във Варна

Щабът на ВМС ще бъде осветен в зелено в подкрепа на хората, страдащи от митохондриални…

преди 5 часа

Временно затварят за посетители басейн във Варна

От днес (20 септември) до 24 септември (вторник) басейн "Алекси Алексиев" ще бъде затворен за…

преди 5 часа

Смерч вилня в Югоизточна България

Смерч вилня в Югоизточна България. Явлението беше наблюдавано днес до село Резово, община Царево, област…

преди 6 часа

И утре продължават довършителните работи по настилката на ул. „Прилеп“ във Варна

Ремонтните дейности в местност "Пчелина" продължават и утре, научи медия "Нова Варна". Припомняме, че за…

преди 6 часа

От МВР обявиха колко средства са постъпили от наложени наказания по Закона за движение по пътищата от 13 до 19 септември

От пресцентъра на МВР предоставиха за медия "Нова Варна" обобщени резултати от специализираната полицейска операция…

преди 6 часа

Гигантско бебе пингвин изуми всички с размерите си: Тежи колкото майка си и баща си взети заедно

Кралското пингвинче Песто е необичайно голямо. Неговите размери го превърнаха в истински хит в социалните…

преди 6 часа