in ,

Във Варна подаряват 15 000 дръвчета: Всеки може да вземе, колкото може да засади

Снимка: Pixabay

Във Варна на 19 март (неделя) ще се раздават безплатни плодни, медоносни и горски дръвчета. Подаряването ще се случи в рамките на няколко часа. Организаторите казват, че всеки може да вземе по 10, 20 или колкото може да засади.

Гората. бг, ще подари 15 000 плодни, медоносни и горски дръвчета на хората от Варна и региона, като ги раздава директно на всеки желаещ.

Ще се подаряват плодни – дюли, кайсия (зарзала), орехи, череши (махалебка, дива), както и медоносни ясен, явор, липа, дъб цер, туи, красиви и ароматни текоми, люляци, златен дъжд, акация и др.

„От 9:30 ч. ще Ви чакаме на паркинга на магазин „Метро“, Варна, ул. „Атанас Москов“ 2″, съобщават организаторите на събитието.

Повечето дръвчета са 40-140 см., оптимални за прихващане и лесни за засаждане, като има и такива до 2 метра.

Дюлите, кайсиите (зарзали), орехите са директно плододаващи, черешите НЕ са облагородени (подложки са) и следва да се облагородят/ашладисат. Размерите варират.

Чрез тази инициатива ще се помогне на пчелите с медоносни дървета, на хората и животните с плодни.

„Така заедно ще се доближим до целта ни от 3 милиона дървета в България (вече сме засадили 2.35 милиона) и ще направим Варна и областта по-зелени, красиви и чисти. Ще Ви дадем подробна информация за видовете, заедно с инструкции за съхранение, засаждане и грижа. Да, ще може да получите по колкото искате дръвчета – 10, 20 или колкото можете да засадите. Моля, носете си използвани, но здрави найлонови пликове/малки чували, допълнително ще помогнете на природата“, допълват организаторите.

Публикувано от Пламена Сутева

Завърших Икономически университет - Варна със специалност “Реклама и медийни комуникации” и специалност “Маркетинг”. Медийните комуникации и писането са моята страст. С работата си желая да съм полезна на обществото.