in ,

Наско Рафаилов, водач на НДСВ Варна: Основният мотив за завръщане на НДСВ е аналогична на предходната ситуация на упадък на държавността

Снимка: НДСВ

Наско Рафаилов е водач на политическа партия „НДСВ“ за МИР-03 Варна. Той има дългогодишна кариера в служба на обществото. Ето и въпросите на Нова Варна към г-н Рафаилов:

Преди основния въпрос за рестартиране и завръщане на НДСВ на политическата сцена нека да започнем с това, което учуди много хора , които Ви познават : Защо след като се дистанцирахте от всякакви политически формации и прояви , изненадващо се появихте като водач на листата на НДСВ Варна на политическата сцена ?

Да, основателен и очевидно любопитен въпрос. Участвах в изклю- чително успешния четири годишен мандат на НДСВ преди години в /не по мое мнение /най-ефективното 39-то НС . От момента, когато се зададе риска от наченки на възвръщане на системните негативни деформации в политическата система, аз се дистанцирах . Това беше моя характерова особеност . За мен беше недопустимо да изгубя дори и част от имиджа от постигнатото. Преди мандата заемах успешно две генералски длъжности в МВР – Директор на РДВР Варна и Директор на централна дирекция в министерството. След това в НС председателствах през целия мандат ,,Комисията за контрол на специалните служби и службите за охрана на обществения ред “, в края на мандата бях избран за Председател на ,, Комисията за борба с корупцията“ и през целия мандат бях водещ член на още две комисии – ,,Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред“ и ,,Комисия по правата на човека“ . За постигнатото бях удостоен след 4 години работа с грамота ,,Топ 20 работещ Народен представител“. Надявам се това ще се оцени като оттегляне с достойнство.

Снимка: НДСВ

И все пак коя е причината за ненадейното Ви завръщане?

Основна причина е, че както обичам да казвам, нося в сърцето си каузата, която роди и изведе на политическата сцена НДСВ. Сантиментите ми минават през зараждането на тази кауза и чрез консултациите , които имах с Негово величество в Мадрид посредством близкия ми проф., Ал. Чирков. Като следствие от представянето ми там дойде номинацията ми за депутат и министър на вътрешните работи. От последното, след 4 участия в заседания на проектокабинета, едва се отървах. /Смее се / Възникването на движението и неговата кауза бяха резултат от острата нужда от противодействие на прилагането единствено на практики насаждащи лично и групово незаконно обогатяване в големи размери наречено корупция. Тогава трябваше да се разбие порока на ерозиращия държавността двуполюсен модел. Сега социално-политическата ситуация е отново същата .
Мои колеги съратници около десетина дена преди предизборната кампания ме поканиха първо да участвам със скромния си опит на среща с приятела и съратник Станимир Илчев избран за председател на НДСВ . След това на среща за обсъждане на проектолистата въпреки , че не се кандидатирах се стигна до там , че се оказа , че моите компетенции ме извеждат за най – подходящ за водач на листата . Колегите ми направиха това предложение . Вътрешно нямах право и сили да откажа. И ето ме водач на листата на НДСВ Варна.

А сега нека да отговорим на въпроса за мотивите за рестартиране и завръщане на НДСВ на политическата сцена?

Аз вече го засегнах. В аналогична на предходната ситуация на упадък на държавността сме. Наближаваме границата след, която следва тежка криза и излизането от нея ще доведе до сериозни сътресения в обществото . В крайна сметка това ще предизвика поредното връщане на жизнения стандарт на хората много назад . Защото държавата това са нейните граждани и правилата по, които те живеят. Те създават благата и за тях се руши правото им да ги ползват. За голяма част от тези ,които пазеха в себе си ценностите на каузата НДСВ се оказа недопустимо да бъдат само неми свидетели на поредното сриване на държавността. Като се прибави и пиковото неблагоприятно въздействие на външната среда за сигурност прогнозата е крайно неблагоприятна .Някой ,, трябва да поведе хорото “ и на НДСВ му приляга.

Считате ли, че НДСВ ще има нужния капацитет с присъствие в НС да постигне програмната си цел за положително обръщане на ценностите на управленските практики у нас?

Не само НДСВ, но никоя партия, която се очаква да влезе в Парламента , ако е капсулована в себе си няма такъв капацитет. Но НДСВ има две предимства : първо – необремененост от порока на скорошно участие в органите на държавна власт и второ – трайна нагласа да търси единение на всички, които имат високо ниво на компетенции независимо дали са в парламентарно представени или непредставени партии и въобще доказани експерти. Единственото ограничително условие е да са лично неопетнени. Очакваме избирателите макар в условията на медийното затъмнение на НДСВ да направят своя избор съобразно приоритета на ценности те , на които са носители.

Споменавате избирателите . Повече от 60% нямат нагласа да упражнят своето право на глас ?

Да и основателно. Самия аз не съм участвал в някои от безкрайните напоследък ялови избори. Но практиката на пасивност чрез отказ от правото на гласуване не противодейства, а напротив задълбочава негативизма възходящо. Той е достигнал критична граница след преминаването на, която връщане назад няма или е почти невъзможно без остра съсипваща криза. Последствието е, образно казано обща бедност, разбити пътища, на опашката на Европейския съюз, липса на перспектива за утрешния ден и т.н.. Има изход. Просто трябва избирателът да се цели ,,право в десетката“, т.е. да гласува с бюлетина N10 за НДСВ.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/