Категории: АкцентиИзбори 2023

Наско Рафаилов, водач на НДСВ Варна: Основният мотив за завръщане на НДСВ е аналогична на предходната ситуация на упадък на държавността

Реклама

Наско Рафаилов е водач на политическа партия „НДСВ“ за МИР-03 Варна. Той има дългогодишна кариера в служба на обществото. Ето и въпросите на Нова Варна към г-н Рафаилов:

Преди основния въпрос за рестартиране и завръщане на НДСВ на политическата сцена нека да започнем с това, което учуди много хора , които Ви познават : Защо след като се дистанцирахте от всякакви политически формации и прояви , изненадващо се появихте като водач на листата на НДСВ Варна на политическата сцена ?

Да, основателен и очевидно любопитен въпрос. Участвах в изклю- чително успешния четири годишен мандат на НДСВ преди години в /не по мое мнение /най-ефективното 39-то НС . От момента, когато се зададе риска от наченки на възвръщане на системните негативни деформации в политическата система, аз се дистанцирах . Това беше моя характерова особеност . За мен беше недопустимо да изгубя дори и част от имиджа от постигнатото. Преди мандата заемах успешно две генералски длъжности в МВР – Директор на РДВР Варна и Директор на централна дирекция в министерството. След това в НС председателствах през целия мандат ,,Комисията за контрол на специалните служби и службите за охрана на обществения ред “, в края на мандата бях избран за Председател на ,, Комисията за борба с корупцията“ и през целия мандат бях водещ член на още две комисии – ,,Комисия по вътрешна сигурност и обществен ред“ и ,,Комисия по правата на човека“ . За постигнатото бях удостоен след 4 години работа с грамота ,,Топ 20 работещ Народен представител“. Надявам се това ще се оцени като оттегляне с достойнство.

Снимка: НДСВ

И все пак коя е причината за ненадейното Ви завръщане?

Основна причина е, че както обичам да казвам, нося в сърцето си каузата, която роди и изведе на политическата сцена НДСВ. Сантиментите ми минават през зараждането на тази кауза и чрез консултациите , които имах с Негово величество в Мадрид посредством близкия ми проф., Ал. Чирков. Като следствие от представянето ми там дойде номинацията ми за депутат и министър на вътрешните работи. От последното, след 4 участия в заседания на проектокабинета, едва се отървах. /Смее се / Възникването на движението и неговата кауза бяха резултат от острата нужда от противодействие на прилагането единствено на практики насаждащи лично и групово незаконно обогатяване в големи размери наречено корупция. Тогава трябваше да се разбие порока на ерозиращия държавността двуполюсен модел. Сега социално-политическата ситуация е отново същата .
Мои колеги съратници около десетина дена преди предизборната кампания ме поканиха първо да участвам със скромния си опит на среща с приятела и съратник Станимир Илчев избран за председател на НДСВ . След това на среща за обсъждане на проектолистата въпреки , че не се кандидатирах се стигна до там , че се оказа , че моите компетенции ме извеждат за най – подходящ за водач на листата . Колегите ми направиха това предложение . Вътрешно нямах право и сили да откажа. И ето ме водач на листата на НДСВ Варна.

А сега нека да отговорим на въпроса за мотивите за рестартиране и завръщане на НДСВ на политическата сцена?

Аз вече го засегнах. В аналогична на предходната ситуация на упадък на държавността сме. Наближаваме границата след, която следва тежка криза и излизането от нея ще доведе до сериозни сътресения в обществото . В крайна сметка това ще предизвика поредното връщане на жизнения стандарт на хората много назад . Защото държавата това са нейните граждани и правилата по, които те живеят. Те създават благата и за тях се руши правото им да ги ползват. За голяма част от тези ,които пазеха в себе си ценностите на каузата НДСВ се оказа недопустимо да бъдат само неми свидетели на поредното сриване на държавността. Като се прибави и пиковото неблагоприятно въздействие на външната среда за сигурност прогнозата е крайно неблагоприятна .Някой ,, трябва да поведе хорото “ и на НДСВ му приляга.

Считате ли, че НДСВ ще има нужния капацитет с присъствие в НС да постигне програмната си цел за положително обръщане на ценностите на управленските практики у нас?

Не само НДСВ, но никоя партия, която се очаква да влезе в Парламента , ако е капсулована в себе си няма такъв капацитет. Но НДСВ има две предимства : първо – необремененост от порока на скорошно участие в органите на държавна власт и второ – трайна нагласа да търси единение на всички, които имат високо ниво на компетенции независимо дали са в парламентарно представени или непредставени партии и въобще доказани експерти. Единственото ограничително условие е да са лично неопетнени. Очакваме избирателите макар в условията на медийното затъмнение на НДСВ да направят своя избор съобразно приоритета на ценности те , на които са носители.

Споменавате избирателите . Повече от 60% нямат нагласа да упражнят своето право на глас ?

Да и основателно. Самия аз не съм участвал в някои от безкрайните напоследък ялови избори. Но практиката на пасивност чрез отказ от правото на гласуване не противодейства, а напротив задълбочава негативизма възходящо. Той е достигнал критична граница след преминаването на, която връщане назад няма или е почти невъзможно без остра съсипваща криза. Последствието е, образно казано обща бедност, разбити пътища, на опашката на Европейския съюз, липса на перспектива за утрешния ден и т.н.. Има изход. Просто трябва избирателът да се цели ,,право в десетката“, т.е. да гласува с бюлетина N10 за НДСВ.

Купуването и продаването на гласове е престъпление !

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Мъгла и облаци сутринта и слънце през деня

От НИМХ прогнозират, че времето днес (25 септември) ще бъде предимно слънчево. Очакват се максимални…

преди 50 минути

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 15 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 15 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 15 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 15 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 15 часа