Категории: България

Внезапно ни напусна голям наш спортист. Наричан е “Повелителят на Дунава“, печелил е 5 пъти “Гинес“

Реклама

На 70 годишна възраст, внезапно почина първата българска звезда в маратонското плуване Васко Стоянов. Той бе човекът донесъл модерния триатлон у нас. 5 пъти е рекордьор на „Гинес“.

Треньор бе на плеяда известни състезатели в плуването, плуването в открити води, триатлона, модерния петобой. Помагаше и в бягането на дълги дистанции.

Работеше до последно на високи обороти като треньор в „Славия“.Наричаха го Повелителя на Дунава, заради двете му преплувания открай до край.

Васко Стоянов не обичаше да говори за себе си, въпреки че историите му са за многотомник от легенди. Махаше отсечено с яката си лапа: „Какво да разправям, минали работи. Никой не се вълнува от плуване, та за маратонското ли?!” Но за запознатите той е супермаратонецът от средата на 80-те години на миналия век. Същият, който два пъти преплува Дунава по течението. Столичанинът измина 2400-те км по реката, стартирайки от началото й в Шварцвалд. При първото си водно приключение Стоянов финишира в Силистра. При второто достигна и до Черно море, като приключи плувната си одисея в Солина.

През 1988 г. Стоянов прави още един опит за ултратриатлон на стандартни съоръжения. Отказва се на 50-ия километър от бягането в летните горещници, натровен от бензиновите изпарения. Впечатлена от уникалната му воля и сърце, голямата журналистка Вера Маринова прави два филма за него, вторият спечелил награда на фестивал в Швейцария в категорията за документален филм. Тя го кръщава Васко Железния. Преди това му викат Васко Маратонеца. Мнозина мислеха, че му викат галено Васко, всъщност това е рожденото му име, кръстен е на чичо си. Роден е на 6 юли 1952 г, предаде  “gongbg.“

От участниците на гребния поход по Дунава ТИД научихме и нещо друго. Иван Коняров, завеждащ отдел „Пропаганда и агитация”, разказа каква голяма реклама е направил нашият плувец на България. Току-що завършил изморителния си маратон в една студена и бурна нощ, Стоянов се втурнал към най-големия си рекорд в това рекордно плуване. В бушуващата стихия на реката се преобърнала ветроходната яхта и Васко Стоянов спасил трима души. Когато пристигнали спасителите, за тях нямало работа.”

Опелото ще бъде на 29 март (сряда) от 15:00 часа в столичния храм „Света Троица“

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 11 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 11 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 12 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 12 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 12 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 часа