Категории: България

130 години безсмъртие: На днешната дата отбелязваме кончината на великата Баба Тонка

Реклама

На 27 март отбелязваме 130 години от смъртта на Баба Тонка. С поднасяне на венци и цветя ще бъде отбелязана 130-годишнината от смъртта на Баба Тонка. Събитието ще се проведе на 27 март от 11 часа пред паметника на героинята в Русе (в непосредствена близост до къщата музей).

Тонка Обретенова е родена през 1812 г. в село Червен, Русенско, и остава името си в българската история като пример за човек, посветил безкористно живота си на родината и борбата за освобождението ѝ.

Участва дейно в организираната националноосвободителна борба. Оказва сериозна организационна, морална и финансова помощ на Русенския частен революционен комитет. Съратник и доверено лице на Апостола на свободата. Нейният дом е сигурно убежище и организационен център на революционните дейци. Анастасия Обретенова е женена за революционера, писателя и публициста Захари Стоянов. От неговите „Записки по българските въстания“ черпим информацията за личността и революционното дело на Баба Тонка.

„Трябва да ви кажа,… че Баба Тонка е жена с весел и шеговит характер. Обстоятелствата я научили и на тая проста истина, че ако човек знае и умее, то много може да спечели пред простодушните турци, които не бяха престанали… да уважават пиените и да благоговеят пред лудите, били те от каквато и да е народност. Ако някой строг забитин, който я виждал за пръв път, започвал да я ругае и заплашва, че ще я покачи на въжето, защото проводила четирима… синове в комитета, то тя му казвала, че е намислила да се жени, а на нему, на забитина, ще да му купи жълти ботуши от сватбата. Правителственият човек не можел да разбере що за човек е тая жена, правел сравнение между шестдесятгодишната бабичка и жълтите ботуши и най-после се засмивал…“

На нейното име е именувано село в община Попово, област Търговище. Математическата гимназия в град Русе носи нейното име, както и залив на антарктическия остров Ливингстън.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Времето по Черноморието днес: Ето какви температури да очакваме

Според прогнозата на НИМХ днес (24 септември, вторник) времето по Черноморието ще бъде предимно слънчево,…

преди един час

Достигна ли българският туризъм нивата отпреди COVID пандемията?

Българският туризъм не е достигнал нивата отпреди COVID пандемията въпреки регистрираният ръст на посещения по…

преди 16 часа

Тир е аварирал край Кресненското дефиле: Образува се 10 км задръстване

Стана ясно, че тир е аварирал днес край Кресненското дефиле. Това е довело до задръстването…

преди 16 часа

Дъжд от голове на старта на новия сезон на АМФЛ-Варна

Квалификационните турнири, в които трябва да бъдат определени съставите на четирите лиги в новия 12-и…

преди 16 часа

Ето до какви заболявания може да доведе честата консумация на готова храна

Галина Рогожкина, ендокринолог в Скандинавския здравен център, заговори за здравословните проблеми, които може да причини…

преди 16 часа

Слабо земетресение в България

Слабо земетресение е било регистрирано днес на територията на България. Трусът е бил край Ихтиман.…

преди 17 часа