Категории: България

Кибер експерт за бомбените заплахи в училищата: Обикновено зад подобни случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит

Реклама

Както вчера съобщихме, вчера десетки училища в страната получиха заплашителни имейли за поставени бомби на територията си. Цели 15 от училищата бяха за училища в град Бургас, като хиляди деца бяха евакуирани. По темата за кибер атаките говори кибер специалистът Спас Иванов. Според него в случая има две основни хипотези: едната е предизвикване на паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата хипотеза е свързана с дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион.

Експертите по киберсигурност и полицията ще разберат до 1-2 дни дали зад бомбените заплахи в училищата у нас от понеделник стои дете. Това увери в ефира на Нова телевизия кибер специалистът Спас Иванов. По думите му, ако се установи, че дете е пуснало сигналите, родителите му ще бъдат санкционирани и осъдени за сериозна сума пари.

И допълни, че хипотезите, по които се работи, относно случая, са две.

„Едната е да бъде предизвикана паника и масово неходене на училище от страна на малка група ученици или конкретен ученик. Другата цел е дезинформационна кампания на чужда страна или хакерска група, имаща за цел да дестабилизира социално даден регион. Обикновено зад подобни случаи винаги излиза дете, което не е подготвено за изпит”, уточни експертът.

В понеделник директорите на учебни заведения реагираха по различен начин на сигнала. Някои ученици бяха евакуирани за 2 часа, други за 24, а имаше и училища, които продължиха работа без прекъсване. В ефира ни директорът на 51 СОУ „Елисавета Багряна” Асен Александров разказа какво точно се е случило вчера.

„Съдържанието на имейла ми изглеждаше странно. Получихме обаждане от местните власти и полицията. Колегата зам.-директор се обади на телефон 112. Оттам казаха да се обадим на полицията. Органите на реда дойдоха и дадохме показания какви действия сме предприели”, обясни Александров. Той допълни, че децата са реагирали спокойно и не е имало паника.

„Държим да получим точни инструкции какво да правим, ако някога случаят се повтори. Трябва да има ясни стъпки за всички училища”, уточни директорът на училището.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Прие се важна декларация от НС на България за Република Северна Македония, с вносител „Възраждане“

От пресцентъра на "Възраждане" съобщават, че заради провокации и обиди от страна на управляващите в…

преди 11 часа

Налагат наказание на пенсионер във Варна: Убил малки котета на улицата

От Районен съд - Варна съобщават за медия "Нова Варна", че е наложено наказание на…

преди 12 часа

Във Варна наказват мъж, ограбил жена: Взел ѝ айфона

Съдът във Варна е наложил наказание на 49-годишен, извършил грабеж на мобилен телефон. Това съобщават…

преди 12 часа

Стана ясно кои са съпрузите, пометени от микробус в Бургас

Припомняме, че страшна трагедия се случи рано сутринта днес в Бургас. Мъж и жена бяха…

преди 12 часа

„Алфа рисърч“ прогнозира кои партии ще влязат в 51-ото НС

Според изследване на "Алфа рисърч", седем партии ще влязат в парламента, като и двете ДПС…

преди 12 часа

Община Варна обмисля да поеме управлението на боклука

Община Варна работи по идеята за създаване на общинско предприятие за сметопочистване, научи медия "Нова…

преди 12 часа