in

Марио Смърков смъмри партиите и върна решението за имотите в съда

Kaдър: Бнр

Областна управа отново ще обжалва продажбата на 16 общински имота. Това каза областният управител Марио Смърков по време на официален брифинг. Припомняме, преди две седмици Административен съд определи жалбата на предходния областен управител срещу решението на Общински съвет – Варна за неоснователна.

“Водещ е общественият интерес. Отнасям се с голямо уважение към публичните изяви и инициативи на представители на политическите партии, но правомощията на областния управител и в частност защитата на обществения интерес, не могат да бъдат използвани за постигане на цели, стоящи пред участващите в изборите формации и да бъдат използвани в предизборната кампания“, коментира Марио Смърков. Той е категоричен, че заемащият длъжността областен управител трябва да е безпартиен.

“Държа в прозрачността в работата на Областна администрация и дава обратна връзка за решенията, които са станали факт за периода, в който съм назначен да изпълнявам длъжността областен управител,“ добави още той.

“Неслучайно спорът е отнесен към съда. Депозирането на жалба от страна на областния управител е гледна точка, имаща право да търси благоприятен изход от процеса. Съдебните производства по АПК се развиват в две отделни фази. С постановлението на второинстационото решение административния спор се счита за решен и даденото по него съдебно решение влиза в сила. Това е редовно двуинстационо развитие на съдебните производства по АПК. Той добави, че депозира жалба на областния управител срещу решение “310“ от 10 март 2023 г.

Старши юрисконсултът на Областна администрация Светослав Василев заяви, че има пет законови норми, които счита за нарушени с решенията на Общинския съвет. Освен това намира, че доводите за законосъобразност са твърде слабо засегнати. По думите му има и известни процесуални пропуски от страна на съда, които ще изяснят пред ВАС, като например смяната на съдия в едно от последните заседания. „Вярвам, че решенията на областния управител следва да са надпартийни и не могат да бъдат присвоявани от никого. Основно и водещо е да се устои обществения интерес“, посочи Смърков и уточни, че позицията му е формирана след обстоен юридически анализ на съдебния акт.

Основните изводи на юристите в Областна управа са, че Административен съд – Варна е постановил неправилно решение, тъй като превратно е изтълкувал понятието целесъобразност. “Изложили сме Над 5 законови норми, които считаме, че са нарушени,“ каза главният юрисконсулт на Областна администрация. Смятаме, че тези решения са незаконосъобразни.

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/