Категории: Любопитно

Това е най-лесния начин за подмладяване на розите в градината

Реклама

Розите са известни като „кралиците на градината“ и броят на хората, които са очаровани от красивите им цветове, няма край. Това многогодишно растение обаче остарява с възрастта и губи предишния си чар. Но има една тайна рецепта за възстановяване на предишната слава на този храст.

 

Как да ги подмладим?

С годините розите остаряват и губят предишната си красота и великолепие. Стъблата стават по-дълги и твърди и вече не дават толкова много цветове, както някога. В такива случаи много експерти препоръчват подрязване за подмладяване. На практика обаче това не е от голяма полза, тъй като след резитбата младите леторасти растат слабо и храстът остава с проблема, че губи декоративния си характер, предаде “Актуално.бг“

Затова за много градинари остава въпросът какво да правят с остарелите рози. Някои стигат до крайната мярка да изкопаят старите растения и да засадят нови храсти на тяхно място. Но днес ще ви припомним една много стара народна рецепта, която помага за бързото подмладяване на розите. И сега тази тайна рецепта за подмладяване на розите е истински хит сред градинарите в интернет. За да приготвите тази прекрасна рецепта, са ви необходими най-простичките съставки: Половин кофа добре отлежала вода (която задължително трябва да е топла), 1 чаена лъжичка обикновена сода за хляб, 1 чаена лъжичка магнезиев сулфат (може да се купи в аптеките), ½ чаена лъжичка амоняк (помага за стимулиране на растежа на леторастите). Може да се добави и една чаена лъжичка настърган сапун, за да се подобри прилепването на съставките към листата.

Разбъркайте всичко добре, така че всяка съставка да се разтвори напълно. След това може да се започне третирането на храста.

Крайният резултат от пръскането на розите със содов разтвор се влияе от това колко правилно е извършена тази процедура. За пръскането се използват конвенционални пръскачки. Третирането се извършва много рано сутрин, преди слънцето да е високо в небето. Ако то се извърши рано сутрин, преди слънцето да е високо, зелените части на розите ще бъдат изгорени. Също така е важно да се избере ден, в който няма вятър или дъжд. След половин месец ще видите резултатите от труда си: по храстите ще се появят млади издънки, а по тях ще се образуват пъпки.

По публикацията работи: Велислава Велева

 

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 12 минути

Под влияние на алкохол: 17-годишен предизвика катастрофа с бебе в колата

От полицията съобщават, че непълнолетен и употребил алкохол водач е причинил катастрофа на пътя между…

преди 30 минути

Утре решават за 41 етажен небостъргач във Варна

Огромен небостъргач се готви да бъде одобрен в централната част на гр. Варна  Основната тема…

преди 32 минути

Три денонощия ще има смущения във водоподаването във Варна

От ВиК-Варна информират, че предстои влизането в експлоатация на ключов водопровод по проекта за водния…

преди 44 минути

Мъж в България живял с трупа на жена си дни наред: Не искал да се разделя с нея

Стана ясно, че снощи в апартамент в кв. "Сарая" в Сопот е открит полуразложен труп…

преди 58 минути

Заради момиче: Мъж е стрелял по двама младежи край Перник

Стана ясно, че двама младежи са били простреляни в село Мещица, област Перник, в нощта…

преди 2 часа