in

Зърнопроизводители от Русе блокират входа на граничен пункт “Дунав мост“ с трактори

Снимка: Pixabay

В Русе земеделски производители излизат на протест. С трактори в 10 часа те ще блокират за един час входа към граничния пункт „Дунав мост“.

Основното им искане е държавата да наложи вето върху свободния внос на продукция от Украйна. Протести ще има и във Видин, Кардам и Силистра. Земеделците настояват да бъде спрян безконтролният внос на зърно от Украйна.

Протестът им е и срещу ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете.

Решението е на Националната асоциация на зърнопроизводителите, а сред причините са безконтролният внос на зърно от Украйна, тежката ситуация в сектор „Земеделие“, ниската изкупна цена и невъзможността за реализация на родната продукция, която залежава в складовете, каза председателят на видинския съюз Жечко Андрейнски.
Допреди месец в страната ни са внесени огромни количества зърно, добитото зърно е по складовете, а сделки няма, допълни Андрейнски пред БНР.

На протеста във Видин ще присъстват представители на Монтана, Враца, Плевен и Пазарджик. Сборният пункт е на входа на Видин при бившия „Химкобинат“, на 29 март, сряда, в 9 часа, където ще има среща с медиите. Предвидено е пътят да бъде затворен за около час. Очаква се на срещата да присъстват министърът на земеделието Явор Гечев и председателят на Националната асоциация на зърнопроизводители Костадин Костадинов. Протестът ще бъде подкрепен и от земеделци от Румъния, както и от фермери от всички сектори на селското стопанство, допълни Жечко Андрейнски.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/