Категории: Избори 2023

Коалиция „Заедно“-Варна: С номер 8 в интегралната бюлетина за повече професионализъм, морал и отговорност в Народното събрание

Реклама

Варненската листа на коалиция „Заедно“ обединява знаещи и можещи, личности с опит. Главната цел на коалицията е да сложи край на политическото говорене и да даде възможност на професионалисти да коват законодателството в интерес на хората, а не както до сега – професионални политици да работят в интерес на партиите, които са ги издигнали.

Снимка: Коалиция „Заедно“ – Силвия Стефанова

Водачът на коалиция „Заедно“ за МИР-3 Варна Силвия Стефанова е именно такава личност. Юрист с повече от 17 години професионален стаж, част от който е минал в системата на МВР. По настоящем тя е адвокат и в практиката си постоянно се сблъсква с тревогите на хората, които на политиците от статуквото може да изглеждат дребни и далечни, но всъщност те представляват ежедневната действителност. Благодарение на работата си и срещите си с хора с различен социален статус, образование или професия, Силвия Стефанова познава в детайли проблемите на обикновения гражданин.

Нейна лична кауза, ако бъде избрана за народен представител, ще бъде изготвянето на законодателни промени в сферата на домашното насилие. Водачът на варненската листа на коалиция „Заедно“ Силвия Стефанова има и множество работещи предложения за справяне с битовата престъпност, която бележи ръст през последните години.

Според нея, от известно време в парламента се правят само инцидентни „кръпки“ в различните закони. „Промени в законодателството се инициират само ако се случи нещо скандално, което силно е привлякло общественото внимание или ако те са наложени от изискванията на членството ни в ЕС. Третата причина обикновено е обслужване на лобистки организации, но най-важното – никога не се прави ревизия на резултата от въведените промени.“, смята Силвия Стефанова.

Тя счита, че за всяка законодателна промяна, независимо дали се отнася за съдебната власт, МВР или други институции, трябва да бъде взето под внимание мнението на работещите в тези сфери. „Що се отнася до системата на МВР, в нея се правят само структурни промени, без да се отчита, че това не води до нищо ново. Функционално МВР си остава същото – повечето от кадрите са със слаба професионална подготовка и с ниска мотивация за работа, различните структури в министерството са с припокриващи се функции, липсва материална обезпеченост.“

Според водачът на варненската листа на коалиция „Заедно“ Силвия Стефанова, за да се направи каквото и да е, първо трябва да се пребори апатията и обезверяването у хората към политиката. „Не съдя никого, защото това социално поведение е предопределено от политическия живот през последните повече от 30 години. Недоверието и липсата на интерес от страна на хората към настоящите избори са напълно обясними. Затова призовавам всички варненци, нека ЗАЕДНО да направим от Варна онзи европейски град, с който да се гордеем. Всеки един от Вас вижда какво може да бъде подобрено в града ни. Ние от коалиция „Заедно“ няма да даваме поредните напразни обещания! Всеки един наш кандидат истински защитава конкретна обществена кауза!“

Венета Димитрова Стефанова е пета в листата на КП „Заедно“. Тя е преподавател с 30-годишен опит в областта на средното образование.
През годините, последователно учител, експерт в дирекция „Образование „Община Варна,
В момента-собственик на образователен център.

„Образованието е ключов приоритет за КП „Заедно“. То е инвестиция в бъдещето поколение.
Затова то трябва да отговаря на потребностите на обществото във все по-дигиталния свят, в който живеем.
Образователна система се „люшка“ между миналото и бъдещето и още не може да намери своето съвременно звучене.
Има нужда от промяна в системата на финансиране и делегираните бюджети, защото тя не отразява качеството на образователния процес. Това обстоятелство вече носи негативни последствия за всички страни в тази сфера от обществения живот“, споделя Венета Димитрова.

Такъв е случаят и с доцент Галина Момчева – номер шест във варненската листа. Тя от години се бори за каузата “Smart city Varna”, която включва създаване на портал за отворени данни на морската столица. От варненската ИТ-общност настояват и за назначаване на заместник кмет по дигитализацията на града. Всяко едно от тези предложения е актуално и може да бъде реализирано.

Не по-малко важни са идеите на втората в листата за МИР-3 Варна с кандидати за народни представители на коалиция „Заедно“ – Христина Христова. Според нея, за да се изправи българската икономика на крака и да се излезе от кризата, е необходимо да се даде „глътка въздух“ на малкия и среден бизнес. „В тази посока от коалиция „Заедно“ имаме конкретни предложения, описани в нашата програма, които при приемане биха имали незабавен положителен ефект върху икономиката. Ефектът, който ще бъде усетен от всеки един български гражданин.“

Снимка: Коалиция „Заедно“ – Христина Христова

„За да може бизнесът да просперира, което неминуемо води до повишаване на стандарта на живот, е необходимо държавата да осигури стабилна, предвидима и сигурна бизнес среда. Несигурността, както в политически, така и в икономически аспект, води до поведение на „изчакване“ от страна на работодателите. Това поведение пък води до липса на инвестиции и стремеж за развитие.“, обобщава Христина Христова.

Екипът от професионалисти на коалиция „Заедно“ се допълва от третия във варненската листа с кандидати за народни представители – Дамян Лазаров. Според него, за да живеем в демократична и свободна държава, в която властва социална справедливост, е необходимо да се намери точният алгоритъм, по който да се избират хората, които ще определят правилата на живот. „Към настоящия момент, животът в България показва, че най-вероятно хората, които пишат законите и задават обществения дневен ред, не са правилните хора. Имаме добри макроиномически показатели, но паралелно с тях наблюдаваме социална и политическа кризи, както и силно обедняване на населението.“

Дамян Лазаров отбелязва, че регулаторната рамка на пазара в България е еквивалентна на тази в страните-членки на ЕС, но проблемът у нас е в начина на нейното прилагане. Според него, е необходим механизъм за организация на контролните органи, както и да се създаде институция, наблюдаваща пазарния ефект от тяхната дейност. „По този начин ще се минимизира корупцията, ще се създадат предпоставки за спазване на нормативната база и ще се гарантира свободния и справедлив пазар. Това обаче може да се постигне само тогава, когато онези, които гласуват законите, не са монополизирали политическата власт и са експерти не само в политиката.“

Третият във варненската листа на коалиция „Заедно“ е убеден, че коренът на проблемите е в липсата в парламента на хора, които имат нужната икономическа, юридическа и инженерна експертиза, необходима за изготвяне на качествени законови норми. „Законите трябва да бъдат не само юридически издържани, но и да създават предпоставки за тяхната реализация. Виждаме как, поради неправилното прилагане на нормативната база у нас, свободният пазар се срива, инфлацията е една от най-високите в ЕС, без реално да има икономически предпоставки за това. Наблюдаваме и поредните опити за администриране на пазарния процес. Те само биха го изкривили и биха създали нови корупционни практики. Това би довело до още по-дълбока социална несправедливост и разваляне на свободния пазар.“, категоричен е Лазаров.

„В нашата икономическа програма, фокусираме вниманието си върху промяна на нормативните актове, която ще позволи гарантиране на един справедлив свободен пазар. Промяната ще бъде насочена единствено и само към равнопоставeност и справедливост. Равнопоставеност между търговци и потребители и справедливост в свободната конкуренция. Единствено свободният пазар гарантира развитие на икономиката и повишаване на жизнения стандарт.“ – обобщава Дамян Лазаров.

От варненския екип на коалиция „Заедно“ призовават хората да гласуват по съвест, да гласуват за повече професионализъм в Народното събрание, да гласуват за една справедлива България. С номер 8 в интегралната бюлетина доверието на избирателите ще бъде оправдано с висок морал и лична отговорност.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

При гонка между кола с българска регистрация и гръцки граничари: Жена загина а петима са ранени

Тази сутрин около 8 ч. се е случило пътнотранспортно произшествие, при което една жена е…

преди 58 минути

Взето е ключово решение за райския газ

Днес депутатите са приели окончателно на второ четене промени в Закона за здравето. С тях…

преди един час

Експерти алармираха до какво може да доведе изграждането на ветрогенератори в Черно море

Според учен от румънския институт „Григор Антипа“ изграждането на ветрогенератори в Черно море ще засегне…

преди един час

Какво се случва с улицата във Варна, пропаднала след големия порой?

Припомняме, че преди две седмици читател на медия "Нова Варна" се свърза с екипа ни,…

преди 2 часа

Важно за изборите: Това са номерата на партиите и коалициите в бюлетината

Днес Централната избирателна комисия (ЦИК) изтегли номерата на партиите и коалициите, с които те ще…

преди 2 часа

Представиха български баскетболист в САЩ с хит на Галена и DJ Дамян

На официалното представяне на баскетболистите младият Александър Гавалюгов се появи под звуците на песента на…

преди 2 часа