Категории: Свят

Ще се пренесе ли войната и извън Земята: Пентагонът подготвя „пазители“ за евентуален конфликт с Русия и Китай в Космоса

Реклама

Пентагонът започва да се подготвя заради разполагани ракети и лазери от страна на Русия и Китай. Твърди се, че въпросните ракети и лазери могат да навредят на сателити в Космоса, като това би довело до нарушаване на военни и граждански комуникации

Пентагонът се подготвя за евентуален бъдещ конфликт в космоса, тъй като Китай и Русия разполагат ракети и лазери, които могат да унищожат сателити и да нарушат военни и граждански комуникации, съобщи „Уолстрийт Джърнал“.

„Не можете да копаете окопи в космоса“, каза Марти Уелън, старши вицепрезидент на групата за отбранителни системи в The Aerospace Corp., федерално финансирана изследователска група.

Този месец Белият дом предложи годишен бюджет от 30 милиарда долара за космическите сили на САЩ, почти 4 милиарда долара повече от миналата година и по-голям скок, отколкото за други служби, включително военновъздушните сили и флота.

Космическите сили бяха създадени през 2019 г. като шестата ръка на армията, разпределяйки отговорности, които някога бяха на ВВС. Основна цел на самостоятелната сила е да планира, оборудва и защитава интересите на САЩ в космоса за всички служби и да фокусира вниманието върху възникващите заплахи.

За първи път искането за разходи включва и планове за симулатори и друго оборудване за обучение на „Пазителите“, както са наречени членовете на Космическите сили, за потенциална битка. 16 000-те пазители са натоварени с изстрелването на ракети, сателити и наземно комуникационно и сензорно оборудване.

Космосът също става претъпкан, като броят на проследяваните обекти в орбита вече надхвърля 48 000, повече от два пъти през последните четири години.

САЩ, Китай и Русия са подписали договор за използване на космоса за мирни цели, включително научна работа. И трите държави имат значителни военни активи в космоса.

Точно както на Земята, Китай е голямата грижа на Пентагона в космоса. При разкриването на отбранителна стратегия в края на миналата година администрацията на Байдън определи Китай като най-голямата опасност за сигурността на САЩ.

В космоса заплахите от Китай варират от изстрелвани от земята ракети или лазери, които биха могли да унищожат или извадят от строя сателити на САЩ, до заглушаване и други кибер намеси и атаки в космоса, казаха служители на Пентагона. Китай е инвестирал сериозно в своята космическа програма.

Превод и редакция: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Заради момиче: Мъж е стрелял по двама младежи край Перник

Стана ясно, че двама младежи са били простреляни в село Мещица, област Перник, в нощта…

преди 18 минути

Мъж почина по време на полет от България за Ливърпул

Пътник е починал по време на полет от България за Ливърпул, принуждавайки самолета да се…

преди 23 минути

Силна магнитна буря обхваща Земята до часове

Очаква се магнитна буря да обхване Земята на 25 септември. Според учените пикът на събитието…

преди 35 минути

Мъж е с опасност за живота, след като се би със свой роднина в Казанлъшко

На 21 септември в 21:55ч., в РУ-Казанлък е получено съобщение за сбиване в казанлъшкото с.…

преди 56 минути

Обявен е конкурс за 337 войнишки длъжности във военните формирования на Сухопътните войски

От пресцентъра на Министерството на отбраната на Република България информират, че е обявен конкурс за…

преди един час

След тежка катастрофа със загинал младеж: 18-годишно момиче е в реанимация в Сливен

Момичето е претърпяло коремна операция и към момента състоянието на пациентката е стабилизирано, информират от…

преди един час