in

Българин е задължен да плати солена глоба заради преминаване на червен светофар в Нидерландия

Снимка: Мердин Берберов, "Нова Варна"

Министерството на правосъдието на кралството е помолило българските съдебни власти да признаят и изпълнят прилагането на финансовата санкция срещу българския гражданин Теодор К. Варненският окръжен съд е признал решението, издадено от полицията, за административно нарушение по Кодекса за движение по пътищата в нидерландски град.

 

След като разгледа жалбата на мъжа, горната инстанция я отхвърли като неоснователна.
Санкционираното лице не се яви в проведените две открити заседания, тъй като има данни, че живее в Австрия. Като свидетел бе разпитан баща му. Апелативният съд изпълни задължението си по настоящата процедура да установи каква е връзката на засегнатия с адреса му нас, като анализира наличните доказателства. Съдът изиска писмени документи от НАП и Агенция Социално подпомагане.

Адвокатът на Теодор К. смята, че той няма фактическа връзка с България и не притежава имущество в родината си. Прокурорът каза, че не е установен друг адрес за обичайното пребиваване на санкционирания у нас или в чужбина.

Законът изисква лицето да има местоживеене или обичайно пребиваване на територията на страната, а това е установено от справка с Националната база данни „Население“. И въззивната инстанция прие, че са налице основанията на Закона за признаване, изпълнение и изпращане на решения за конфискация или отнемане и решения за налагане на финансови санкции. Съдебният акт, с който Варненският апелативен съд потвърди решението на Окръжния съд, не подлежи на обжалване и влиза в сила веднага.

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/