Категории: Избори 2023

Каква е избирателната активност във Варна към 11:00 ч. (СНИМКИ+ВИДЕО)

Реклама

Секциите, в които има проблем с машините за гласуване във варненска област  са около 25 към момента. Това каза председателят на РИК Велин Жеков на пресконференция днес. Относно проблема  с машините, той добави, че има машини в които се е случило следното – или не е излязла разписква, или е излязла част от нея при всички положеният вота не е бил отразен.

В между 35-40 секции е имало проблем с машинното гласуване и излизиането на разписки от гласуването, в някои се е случвало по няколко пъти. В областта са разкрити 648 секции. Право на глас във Варненско имат 404 265 избиратели. В 542 от секциите се гласува и машинно. 8,8% е избирателната активност в област Варна към 11 часа. До урните са отишли малко на 30 000 души. Малко над 20 000 са дали гласа си във Варна. Това обобщи още председателят на РИК.

Гласувалите избиратели в община Аврен са 18%, Аксаково – 12%, Белослав – 10%, Бяла – 12%, Ветрино – 13 %, Вълчи дол – 13%, Девня – 15%, Долни чифлик – 10.6%, Дългопол – 11.5 %, Провадия – 11% и Суворово – 16%.

“В областта е имало няколко секции, в които го е имал този проблем. Имаме секции където се е случвало 4-5 пъти. Комисиите са изпълнили всичко по протокол изпълнили са всичко по протокол като е бил извикан техник за да може машината отново да бъде извършена. “, добави още той.

Снимка: “Нова Варна”

Някои сигнали, които са били подадени са били свързани с височината на параваните за гласуване. Проблема е бил с това, че те са били прекалено високи и не се вижда главата на гласоподавателя. Това добави още Велин Жеков. При дефектна бюлетина от машините или липса на такава се съставя констативен протокол от СИК, който се прилага към протокола, с който ще се отчитат резултатите. Избирателят ще се допуска да гласува повторно, обясни той

Машините са същите, при които се е е гласувало и последния път. Имало е общо около 6-7 сигнали, един от тях е бил свързан с това, че председателя е допуснал да има придружител, който да придружи повече от двама души и това е било отстранено като проблем. Мъжът е бил със затруднено движение.

Снимка: Нова Варна

„Проблемите са различни. В пет секции въобще са спрели машините. Гласуването с тях не може да продължи и е преминато само към гласуване с хартиени бюлетини. Изпратена е информация към Централната избирателна комисия“, каза още Жеков. Не мога да кажа дали проблема е в хартията или проблема е в самия нож който отрязва хартията Имало е и около 10 машини, които не са могли да бъдат използвани за гласуване Имало е около 40 машини, при които е имало друг технически проблем.

По информация на ЦИК към 11.30 часа в страната има 45 машини, които по някаква причина не са стартирали и гласуването продължава с бюлетини.

Снимка: „Нова Варна“
Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Интервю с Коста Стоянов, депутат от ПП „Възраждане“: „Ние ще продължим да работим за по-добри условия за живот за всички българи“

На 24 септември, в студиото на „Нова Варна“, Георги Костов проведе интервю с Коста Стоянов,…

преди 13 часа

Ето кой качи снимка с футуристичния автомобил „Тесла Кибертрък“ във Варна

Припомняме, че преди две седмици автомобил, изглеждащ като идващ от бъдещето се появи във Варна…

преди 13 часа

Дрон откри изчезнало момиченце в гора в САЩ

Чудо се случи в Батън Руж, щата Луизиана, САЩ. Термовизионен дрон откри изчезнало 10-годишно момиченце…

преди 13 часа

Президентът на Спартак Варна със спешно изявление

Към редакцията на медия "Нова Варна" пристигна официално изявление от Павлин Николов, президент на Спартак…

преди 14 часа

Галена се подлага на операция и временно спира да пее

Попфолк звездата Галена слиза от сцената и временно спира да пее. Причината е, че се…

преди 14 часа

Коалиция ГЕРБ – СДС се регистрира за вота във Варна

ГЕРБ - СДС регистрира листата си с кандидати за народни представители в 3 МИР -…

преди 14 часа