Категории: Избори 2023

Експертът Стоил Стоилов: ЦИК не изпълни едно от най-важните условия на този изборен кодекс (ВИДЕО)

Реклама

17 страници трябва да напише една СИК, за да отчете гласовете. Това отнема повече от половин час, а после 15 минути проверка. Това заяви Цветелина Пенева от Общинския съвет към ЦИУК. Горе долу толкова време отне преброяването пред видеонаблюдението.

Общо 2,5 часа отне целият процес, а на предния вот за 3 минути излизаше бележка от машината, тогава нямаше нужда от учебници. Това каза за „Твоят ден“ Цветелина Пенева от Обществения съвет към ЦИК.

По думите ѝ е имало блокирали машини, както и печатащи бели листове – защото не са направени да се печата на тях. „Отчетът от машината беше елиминиран с промените в Изборния кодекс, но ЦИК можеше да генерира и такъв отчет. Сега машините генерираха брой гласували избиратели. Предполагам, че е липсвало и технологично време за тестове, вероятно хартията не е била достатъчно тествана. На местните избори ще бъде далеч по-сложно, в София вота ще е 4 в 1, ще има повече още 4 протокола. Трябва да се запази възможността за машинна обработка на резултатите от машинното гласуване“, категорична е тя.

Kaто наблюдател Стоил Стоилов следи ЦИК и остава с убеждението, че Комисията не е изпълнила едно от най-важните условия – да създаде обучително звено за достатъчен брой хора, които да са готови да запълнят местата в изборните администрация. Без никакво обучение, няма как да стане. Гласувах с хартия, защото съм фен на хартиената бюлетина. 193 държави в света си гласуват на хартия. Българският изборен процес е дълъг и усложнен. Трябва да се реши дали ще се продължи със смесен вот, да се избере едното от двете. Изборният ден трябва да е по-кратък  – до 4-5 следобед“, посочи той. Според него машините са изгонили 600 000 души. „Това са пети избори в рамките на 2 години, на хората им омръзна“, смята Стоилов.

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Неочаквани дума на папата на стадион пред 39 хиляди души

"Егоизмът е скандален, защото унижава и е глух за тревогите на бедните", каза папа Франциск…

преди 8 минути

Кога местим стрелките на часовника

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 11 минути

Утре изтича важен срок за НАП

Както вече е известно крайният срок за подаване на коригиращи данъчни декларации изтича утре -…

преди 52 минути

Тяло на възрастен турист е открито на остров Крит

Стана ясно, че германски турист в напреднала възраст, който бе обявен за изчезнал преди два…

преди 57 минути

Наши лекари сътвориха чудо

Специалисти от Военномедицинска академия (ВМА) извършиха поредна чернодробна трансплантация. Реципиентът е 45-годишен мъж, съобщават от…

преди 2 часа

Какво ще бъде времето през новата седмица

До сутринта във вторник и в Източна България валежите ще спрат, а над Западна облачността…

преди 2 часа