Категории: България

Какви изненади ни подготвя времето в седмицата преди Цветница?

Реклама

Цветница идва съвсем скоро. Тази година празникът се пада на 9 април (неделя). В следващите дни обаче, освен прекрасният празник, се задава и обширен средиземноморски циклон. Той, за жалост, ще донесе със себе си студени въздушни маси, дъжд и априлски сняг. Около средата на седмицата, се очаква температурите да се понижат осезаемо.

В следващите дни обширен средиземноморски циклон и нахлуващи от север студени въздушни маси отново ще ни припомнят усещането за зима с напоителни валежи от дъжд и мокър априлски сняг, предава Нова.

В понеделник около обяд първо в Южна България, а после и северно от Стара планина, ще завали дъжд. До края на денонощието и през нощта количествата в Западна и на места в Централна България ще приближат и надминат 40-50 литра на квадратен метър. В най-южните райони е възможна гръмотевична активност с риск от градушка. Всички райони с интензивен валеж са под заплаха от разливи на реките и възникване на свлачища.

Преобладаващият вятър в понеделник ще е източен, на моменти с осезаемо силни пориви, а дневните температури – между 11 и 16 градуса.

През нощта и във вторник отново ще вали, като с напредването на деня валежите от дъжд ще обхванат почти цяла България. Привечер и през нощта срещу сряда по високите райони на Западна България, в Предбалкана и тук-там из Лудогорието дъждът ще се обръща в сняг. На моменти ще вали интензивно, но без натрупване на снежна покривка в ниската част на страната.

Около средата на седмицата температурите ще се понижат осезаемо с дневни стойности между 5 и 10-12 градуса. В дните преди Цветница времето ще се успокои, облачността ще се разкъсва, а валежите ще са локални и оскъдни. На самия празник обаче метеорологичните модели допускат формиране на нов циклон с валежи.

По публикацията работи: Пламена Сутева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Идва студен фронт: Какво ще бъде времето в неделя

През нощта все още над страната ще бъде ясно. След полунощ в Източна България отново…

преди 20 минути

Честит имен ден на всички, които празнуват днес

Според православния календар, днес (28 септември) Православната църква почита паметта на Преподобния Харитон Изповедник и…

преди 22 минути

Температурите падат под нулата съвсем скоро

Тази година през октомври се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата,…

преди 29 минути

С какво време започва октомври

В понеделник ще остане ветровито. Над източната половина от страната ще се задържи облачно и…

преди 2 часа

Безпрецедентна акция на полицията разгада мистерия с изчезнала жена

При безпрецедентна акция на служители от ОДМВР – Перник, за по-малко от 15 часа е…

преди 2 часа

Много е опасно да използвате чесънът по този начин

Както е известно чесънът има многобройни ползи за здравето.Този подправка не само добавя вкус към…

преди 3 часа