in

Защо се стигна до дълги опашки и припаднали хора при предаване на изборните протоколите? (ВИДЕО)

Кадър:vbox

Много от секционните избирателни комисии не бяха разбрали, че преференциите от хартиените бюлетини и от машинните трябва да се вписват в отделни таблици. Toва коментира относно процеса на гласуване Полина Витанова, която е секретар на 23 РИК- София.

Съоснователят на О.Ч.И (Обединение за честни избори) Марио Русанов посочи, че тази година протоколите са били много сложни, но е възникнал и друг проблем. „В тези стотина секции, които сме наблюдавали, само 50% от членовете на СИК са били обучавани присъствено, 20 % изобщо не са. По думите му е имало и случаи, в които членове на СИК са се подписали в началото на изборния ден, след това си тръгвали и се връщали за попълването на протокола. Русанов допълни още, че са подали сигнали в полицията за купен вот в Пернишко.

Полина Витанова заяви, че бюлетините и от хартиения, и от машинния вот, трябва да се вписват в един протокол, за да се улесни процесът.

Според съоснователят на О.Ч.И обаче дебелината на хартията, която се използва за машините, е проблемът, тъй като именно заради това са излизали т.н „къси бележки”

По публикацията работи: Велислава Велева

Публикувано от Редакция "Нова Варна"

Изпращайте ни вашите сигнали и снимки от Варна и региона по всяко време на чрез платформата signali.novavarna.net , на имейл press.novavarna@gmail.com или на нашата фейсбук страница https://www.facebook.com/media.novavarna
За реклама - https://novavarna.net/реклама/