Категории: Варна

Най-старият солодобивен център Провадия-Солницата отваря врати по празниците за да ни запознае с най-новите си находки

Реклама

Исторически музей – Провадия кани всички посетители на най-стария солодобивен и градски център в Европа от VІ и V хилядолетие пр. Хр. – Провадия-Солницата и да се запознаят с най-новите археологически открития и находки на древния паметник. Входът към солницата е откъм паркинга от юг.

Посещението може да се осъществи през времето на Пролетните празници, както следва:
– 8 и 9 април (Цветница)
– 14, 15, 16 и 17 април (Великден)
– 1, 2 и 3 май
– 6, 7 и 8 май (Гергьовден)

Работното време е от: 10:00 до 16:00 ч. Обиколката на праисторическия солодобивен и градски център Провадия-Солницата ще започва на всеки кръгъл час – съответно в 10:00, 11:00, 12:00, 13:00, 14:00 и 15:00 ч.

“Молим всички наши гости да имат предвид, че идват на археологически обект. Необходимо е да се движат в компактна група, без да се отклоняват от маршрута, по който ги води екскурзовода! Пушенето и храненето по време на посещението са нежелани!“, пишат още от страницата на историческия музей в град Провадия.

На 6 км югоизточно от Провадия се намира единственото находище на каменна сол в България. Почти в центъра на солното огледало се издига праисторическа селищна могила и върху нея – тракийска надгробна могила.

Археологическите проучвания на селищната могила Провадия–Солницата започват през 2005 г. с участието на сериозен научен екип, ръководен от проф. Васил Николов. Досегашните проучвания разкриха сензационни данни свързани с праисторията на нашите земи.

Комплексният праисторически обект Провадия-Солницата представя останките на най-стария солодобивен център в Европа (5500 – 4200 г. пр. Хр.), превърнал се в първия праисторически град на нашия континент (4700-4200  г.  пр.  Хр.), който се състои от укрепено с каменни стени селище (цитадела), производствен солодобивен комплекс, ритуално поле (ямно светилище) и некрополи. Заема площ от около 200 дка. Възникването и развитието му е свързано с Мировското солно находище, върху което той се намира. Изваряването на разсол в керамични съдове е най-ранният регистриран в Европа случай на тази технология за получаване на сол, а Провадия-Солницата е най-древният солодобивен център на стария континент. В зоната на солодобивния център засега са установени четири съоръжения за изпаряване на сол, датиращи към късния неолит и късния халколит (5200-4200 г. пр. Хр.)

По публикацията работи: Велислава Велева

Реклама
Leave a Comment

Последни новини

Това е най-вкусната и лесна баница за почивните дни

Когато има повече почивни дни сме свикнали да си приготвяме вкусни гозби у дома. А…

преди 5 часа

Кога е Димитровден. И какви са вярванията за този празник

На 26 октомври отбелязваме Димитровден. У нас народният култ към Свети Димитрий го представя като…

преди 5 часа

Силна буря помете Халкидики

Стана ясно, че силна буря връхлетя Халкидическия полуостров в Гърция. На места има наводнени пътища.…

преди 5 часа

Почина един от най-великите актьори за всички времена

Дейвид Греъм, актьорът, който озвучаваше герои в телевизионни сериали, сред които „Прасето Пепа“ (Peppa Pig),…

преди 5 часа

Защо сменяме времето два пъти в годината

Остава много малко до поредното преместване на стрелките на часовниците. Това ще се случи в…

преди 5 часа

Голям пожар блокира магистралата

Стана ясно, че голям пожар е избухнал на автомагистрала "Тракия" в района на Пазарджик, посока…

преди 6 часа